Фолксваген Груп фирма Турция завод

Съд в САЩ подгони бившия директор на „Фолксваген“

Американските власти предприеха в четвъртък съдебни действия срещу Мартин Винтеркорн, бивш главен изпълнителен директор на „Фолксваген“, и срещу други петима управляващи германската компания.

Те „съзнателно и умишлено са извършили измама“, за да заобиколят законите срещу замърсяването на околната среда в САЩ, пише в съдебния документ, подаден в съд в Детройт, щата Мичиган.

Същият съд в САЩ осъди в края на 2017 г. мениджъра на германския автомобилен концерн Оливър Шмит на седем години лишаване от свобода и глоба от 400 хиляди долара.

Присъдата беше заради аферата „Дизелгейт“, която разбуни духовете в автомобилния свят. Според съдията от Окръжния съд в Детройт Шон Кокс, Шмит е изиграл една от ключовите роли в прикриването на фалшифициращия софтуер на „Фолксваген“, за да не попречи на развитието си в йерархията на компанията.

Скандалът „Дизелгейт“ избухна, след като през септември 2015 г. САЩ разкри, че „Фолксваген“ са инсталирали в колите си специален софтуер, умишлено занижаващ стойностите на излъчваните вредни емисии, в 11 млн. свои автомобили. По този начин бе установено, че автоконцернът е заобикалял строгите регулации в продължение на години.

По-късно стана ясно, че всъщност двигателите на колите са изхвърляли до 40 пъти над европейските норми за азотен оксид. Това доведе до изтегляне на милиони автомобили по света, предизвика оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращенията на над 30 хиляди служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. В момента автомобилният производител плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари заради аферата.

Компанията продължава да е във фокуса на многобройни разследвания и на много други места по света заради скандала, който разруши част от имиджа и нанесе щети на цената ѝ на финансовите пазари.

- реклама -