В училищата и детските градини има над 4 хиляди деца без родители

В българските училища и детски градини има над 4 хил. деца без родители. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Тя участва в събитие от инициативата „Мисията е възможна“, целяща деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа. Тя е част от голямата реформа на социалното министерство за затваряне на всички институции за деца в България, която МОН подкрепя.

 

„Тези деца имат нужда от нашата подкрепа, но не само от държавата, а и от приемане от обществото. Те не бива да бъдат белязани с вина за това, че нямат родители и за това, че са изоставени като малки“, подчерта Сачева.

Към момента в страната все още има около 600 деца, които все още се намират в незатворени домове. „Това е най-значимата и мащабна социална реформа, стартирала през 2010 г. Над 7 хил. деца намериха различен път в своето житейско развитие, благодарение на множеството услуги, които създадохме“, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Националния етнографски музей при БАН беше домакин на днешното събитие. Деца от различни столични училища и новите социални услуги се включиха в изработката на традиционния български мартеници. „Това е една от основните ни политики, образованието да не се провежда само в класната стая. Миналата година една от най-успешните национални програми беше „Музеите стават класни стаи“.

През тази година програмата се разширява с галерии и театри.