Сачева, ресторантьори, бизнес, мерки, подкрепа
Снимка: БГНЕС

Сачева: Удължаването на локдауна ще струва допълнително около 250 млн. лева

Удължаването на частичния локдаун у нас ще струва допълнително около 250 млн. лева.

Това заяви  в Добрич социалният министър Деница Сачева по повод протестите на ресторантьорския бранш. По думите й решението за удължаване на мерките е било трудно, но наложително заради препоръките на специалистите. Програмата, която стартира днес по линия на оперативна програма „Конкуретноспособност“ за връщане на 20% от оборота на затворените бизнеси, е най-бързата в историята на еврофондовете, подчерта Сачева.

Средствата ще бъдат изплатени още в началото на следващата година. „Срокът за кандидатстване ще бъде четири седмици, но след като подадат документите максимум до 10 дни след това НАП ще връща процент от оборота. Така че съвсем скоро, още в началото на следващата година те ще получат тези пари“, поясни Сачева.

Що се отнася до затворените бизнеси, към момента са изплатени почти 100 000 лева, а кандидствалите са около 4600 работодатели за 23 000 лица.

Сачева не смята, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш.

Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества като могат да останат отворени до 22 часа, каза Сачева. Министърът допълни, че тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина тази помощ ще нарасне на 75 на сто от осигурителния доход на заетите.

- реклама -