Сачева от ГЕРБ-СДС: Държавата трябва да се върне към стабилността, а не да върви към фалит

Сачева от ГЕРБ-СДС: Държавата трябва да се върне към стабилността, а не да върви към фалит. През последните седмици използваме времето, за да убедим гражданите за това, че държавата трябва да се върне към стабилността, а не да върви като фалит.

Вие бихте ли се съгласили да живеете в лабилна бедност.

Външният дълг е 45 млрд. лв., бързите кредити растат. Почти 35 000 депозити са закрити.

Това прилича ли на просперитет, попита пред БТВ водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева.

„Имаме опита, знанията, мъдростта, учим се от грешките си. Непрекъснато сме сред хората. Не ги делим на умни, красиви, градски и на хора от малките населени места.

Срещаме се с всички, които искат да живеят в България.

При нас няма двойни стандарти и двоен морал.

В миналото НС показахме, че сме единствените, които могат да направят правителство.

Само 6 гласа не стигнаха.

ПП дори не успяха да съберат всички хора от парламентарната си група да се подпишат под декларацията им. Имаме различни варианти за редовно правителство.“

До неделя ще се борим да получим колкото се може повече доверие, за да влезем в преговорите като победителите.

Трябва да има редовно правителство и да спрем спиралата от избори. Опциите ще ги обсъждаме след 2 април, допълни бившият социален министър.

Инфлацията не е привнесена.

Тя е продукт на националните политики и финансовата политика на ПП и Асен Василев, каза по темата Деница Сачева.

„България ще е затруднено положение да изплаща всички поети политически ангажименти. Това променя дори пазара на труда. Все повече хора притискат работодателите си да не работят на трудови договори, за да не им запорират заплатите.

Когато има ясна програма и правителство, тогава и бизнесът ще може да направи спокойно прогнозите си.

Трябва да се реши политическата криза.

Трябва да има мерки в подкрепа на компаниите за компенсации на цените на електроенергия, защита на родното производство, земеделието да бъде приоритет.

Протекционистката политика се провежда в много държави в ЕС след Ковид. Да се намалят линиите на доставки, така че да има по-бърз достъп до родното производство.

Не трябва да водим паническа данъчна политика, защото тя няма да помогне за намаляване на дефицитите и да взимаме по-малко дългове.

В сектор „Енергетика“ има такъв данък и ние няма да подкрепим такъв.“, допълни тя.

Увеличението на доходите, което предстои да бъде направено, е от 1 юли за пенсиите. За минималната работна заплата трябва да се определи съгласно законодателството, което приехме.

Към 1 септември трябва да бъде 50% от средната за последните 6 месеца на миналата година и първите на тази.

Доходите и пенсиите трябва да растат, но това не може да се случва както си го представят ПП – с едно изречение някой депутат да вдига заплатите. Това трябва да става с икономически ръст и при спазване на правилото „принос-полза“, разкри кандидатът за депутат на ГЕРБ-СДС.

Когато говорим за Асен Василев, няма нито един финансов министър, който да похвали негов бюджет, инициатива или мерки. Бюджетът на Асен Василев е лош и това го определя не ГЕРБ, а професионалистите и хората, които взимат кредити, за да оцелеят.

Ако преди избори бяхме влезли в процедура по бюджет, външният дълг щеше да скочи с още.

Той щеше да го направи 90 млрд. лв., защото той обича да харчи чужди пари.

Трябва да се разгледат законите за бюджета на НЗОК, НСИ и на държавата. Удължителният бюджет приключва на 31 март и положението ще е тежко, ако няма нов. Трябва да се обърне сериозно внимание на законите за НПВУ, защото между 7-8 млрд. лв. не може да влязат в българската икономика.

Що се отнася до ДБ, имаме пресечни точки в икономическите, социалните програми и геополитическата ориентация. Все още не можем да разберем защо те предпочитат червеното пред синьото. Готови сме да разговаряме с тях. Не можем да подкрепим правителство на ПП с хора с толкова леви популистки идеи. Ние сме за съдебна реформа. Ще инициираме разговори за цялостната реформа. Подготвяме промени в конституцията, които ще представим в първите дни на новото НС. Ще подкрепим законопроекти, свързани с такава реформа.

Бойко Борисов е най-добрият кандидат за премиер. Ясно е показал, че когато е необходимо, може да даде крачка в страни. Следващият премиер не трябва да се казва нито Кирил Петков, нито Асен Василев. Трябва да има коалиция около това как да направим живота в България по-добър. Всякакви безпринципни коалиции няма да бъдат добри за България, завърши Сачева.

- реклама -