Сачева: Остро се противопоставяме срещу изкривяването на пенсионната система

Остро се противопоставяме на предложенията на управляващите, с които искат да изкривят пенсионната система като вкарат добавките в пенсиите. Това написа в социалните мрежи депутатът от ГЕРБ Деница Сачева.

Ето и целя пост:

Пари, срещу които не стои осигурителен принос.
Нещо повече – те предлагат всеки човек оттук нататък, който се пенсионира, да получава автоматично по 60 лв. Това е висша форма на популизъм. Асен Василев не отговори нито веднъж откъде ще вземе почти 8 млрд. лв., колкото ще бъдат необходими допълнително през следващите две години. Правителството все по-трудно оцелява ден за ден и няма никаква дългосрочна визия за управлението на страната. С откровени лъжи и мантри управляващите залагат мини в бюджета. Асен Василев е първият финансов министър в най-новата ни история, който публично заяви, че финансовата стабилност не го интересува. Той се радва на приходи от инфлация и не предлага никакви мерки за повишаване на приходите в държавното обществено осигуряване, освен трансфери от държавния бюджет. Напротив – предлага разходи за промени, които нито са обсъдени, нито са приети от заинтересованите страни и социалните партньори. Неговият популизъм спекулира с надеждите на пенсионерите за сметка на бъдещето на техните деца.
‼️ Внесохме предложения за пенсиите, които:
✅ Дават адекватна подкрепа на възрастните хора в условия на нарастваща инфлация.
✅ Представляват по-ефективно разпределение на публичния ресурс без да намаляват доходите на пенсионерите.
✅ Не създават допълнителни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни рискове пред финансовата устойчивост на пенсионната система.
🔷 Предложенията ни са:
➡️ Всички пенсии да се увеличат с 15%, за да бъде компенсирана средногодишната инфлация.
➡️ Добавката от 60 лв. да се запази до края на годината, а от 1 януари 2023 г. да се трансформира в социална помощ за най-уязвимите.
➡️ Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 430 лв. Целта е да запазим темпа на нарастване спрямо останалите пенсии за трудова дейност и да не създаваме повече неравенства.
➡️ От 1 юли 2022 г. до края на годината максималният размер на пенсиите да бъде 2000 лв. В проекта на управляващите този размер е изравнен с максималния осигурителен доход – 3400 лв., но това е неправилно.
➡️ Предложените промени от 1 октомври 2022 г. да отпаднат, защото не предлагат цялостно решение на проблема с доходите на възрастните. Нови промени в в пенсионната система да има само след широко експертно и обществено обсъждане.
💶 Необходимите средства за нашите предложения за тази година възлизат на 1,332 млрд. лв., а в следващите две години допълнителният ресурс ще е с 2 млрд. лв. по-малко от необходимия за изпълнение на плана на управляващите. Те предлагат до края на 2022 г. да се изхарчат 1,368 млрд. лв. за силно изкривяване на пенсионната система, а прогнозната стойност на средствата за социални разходи за 2023 г. и 2024 г. е съответно 3,7 млрд. лв. и 4,2 млрд. лв.
- реклама -