Деница Сачева
сн. БГНЕС

Сачева: Обезщетенията се забавиха заради това, че не платихме на засегнатите служители през работодателите

Правителството е изплатило 747 млн. лв. по мярката 60/40, с което е запазило 250 000 работни места. Това обобщи министърът на социалната политика Деница Сачева по време на брифинг в Народното събрание.

Тя представи актуална информация за изплатените до момента средства и подкрепените работници и служители и фирми в рамките на различните мерки.

„По мярката 60/40 до момента са изплатени 747 млн. лв. Запазени са 250 000 работни места. За тази година са предвидени 600 млн. лв. за продължаване на мярката до месец септември. По мярката, с която подкрепяме конкретно хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм само с 290 лв. за самоосигуряващи се лица и работодатели са платени 229 млн. лв. Получени са от 255 работодатели, общо за 27 259 работни места. По комбинацията от мярката, тази мярка за 290 лв. заедно с 60/ 40, така наречената мярка 80/20 са изплатени 82 млн. лв. за 1058 работодатели, като са запазени близо 30 хил. работни места в сектора на хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм“, обясни министърът.

Сачева запозна и с мярката „Запази ме“, към която са подадени 8194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители. „Към вчерашна дата към края на работния ден са изплатени 4.5 млн. лв. за 16 000 работници. Имаше известно забавяне в изплащането на тези 24 лв. поради огромния обем от работа. По тази мярка ние плащаме директно на работниците и служителите. Това означава много по-голям обем от работа“, допълни още министър Сачева.

По думите й вероятно е било грешка обезщетенията да се изплащат директно на засегнатите работници, а не на техните работодатели. Защото това е довело до голям обем допълнителна работа за социалните служители, а от там и до забавяне.

Тя уточни, че е имало много сгрешени банкови сметки и много сгрешени документи. „Имаше забавяне по мярката, но до края на януари всички суми, които са за месеците ноември и декември ще бъдат изплатени на хората. От февруари ще започне приема на документи за компенсации в 75 % от осигурителния доход на работниците. Бързам да отбележа, защото днес прочетох, че една от асоциациите – настоява за 100 % от дохода на работниците. Всъщност 75 % от осигурителния доход е 100 % от дохода, който взима работникът нето“, допълни още Деница Сачева.

- реклама -