сн. БГНЕС

Сачева: Няма да пипаме Сребърния фонд

Все още не сме обсъдили окончателния вариант, по който ще станат индексациите на пенсиите, но сме ги разчели и те са предвидени като пари в държавния бюджет. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министър Сачева е категорична, че т.нар. Сребърен фонд е стабилен, средствата в него са над 3,8 млрд. лева и той няма да бъде пипан.

Тя подчерта, че бюджетът на страната догодина ще бъде с определен дефицит, което очаквано, предвиди COVID-кризата. „Поведението ни до този момент е показало, че ние правим благоразумна политика, а не безотговорно да харчим пари“, коментира министърът по време на откриването на нов център за социални услуги в Елин Пелин.

Във връзка с доклада на НОИ, в който някои видяха притеснителни данни за пенсиите, Сачева посочи: „Данните в момента са доста добри, бих казала. Все по-малка е зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет (ДОО). За тази година, например, в бюджета 65% са от осигурителни вноски. Към този момент, третото тримесечие, 31% са средствата, преведени от държавния бюджет. Предполагам, че до края на годината ще успеем да изпълним това, което заложихме като план, а именно 33% да бъдат парите, които ще се превеждат от държавния бюджет към ДОО. Тази тенденция би трябвало да се обърне постепенно. Очакваме тази реформа да продължи до 2037 г.“.

- реклама -