Сачева: Мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси от 24 лева на ден, ще действа до 31 януари

Социалният министър Деница Сачева добави, че мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси, която е в размер на 24 лева на ден, ще действа до 31 януари.

„Вече имаме подадени над 4 хиляди заявления от работодатели за повече от 19 хиляди служители“. Плащания ще се ивършат в дните до Коледа и по празниците“, допълни Сачева.

Ще предложим мярката 80/0 да се промени на 75/0 – т.е. 75% от осигурителния доход на заетите. От 1 до 31 януари това ще бъде обезщетението, което ще получат хората.Това нямаше как да се случи в предишния период на затваряне, съобщи социалният министър Деница Сачева.

„Осигурителният доход се засича почти с месец, след като се подаде декларацията от работодател. Сега имаме време да го направим, това ще бъде обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари. Останалите мерки 60/40 и 80/20 остават. Те ще действат до 31 март. До момента са изплатени 602 млн. лв., запазени са 250 000 работни места. Над 40 000 работни места за запазени в секторите транспорт, хотелиерство и туризъм, само в туризма са 9000“, коментира Сачева.

Към 15 декември безработицата бележи слаб ръст, съобщи още социалният министър.

До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи.  Днес ще се срещнем с хранителните вериги, както и с големите вериги магазини, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Вчера представихме мярката, с която ще компенсираме засегнатите бизнеси. Заявленията ще могат да се подават от понеделник – през сайта на НАП.

- реклама -