Сачева, мярка, 60/40 Сачева, пенсии, актуализация, помощи
Снимка: БГНЕС

Сачева: Мерките са адекватни на ситуацията и ресурсите, с които разполагаме

„Прекалено много мерки има, те непрекъснато се променят и работодателите не могат да обмислят тези мерки, които се предлагат“.

Това заяви по бТВ социалният министър Деница Сачева.

Според нея комбинацията от различни мерки, които един работодател може да ползва, биха му дали възможност да премине през кризата.

Помолена да коментира проучване на бизнеса, според което до 90% от бизнеса на практика не се възползва от мерките, Сачева заяви: „Можем непрекъснато да се замерваме с числа. Мерките са адекватни на ситуацията и ресурсите, с които разполагаме“.

Социалният министър не приема и оценката на председателя на БСК, че се намираме на ръба на тежка икономическа криза. „Мисля, че това са много силни думи от страна на Радосвет Радев. Той непрекъснато участва в изработването на мерките. Част от тях все още не се познават достатъчно добре от работодателите“, каза Сачева.

По отношение на стартиращата следващата седмица мярка 24 лева на ден, социалният министър съобщи, че по нея са кандидатствали 1400 заявление от предприемачи за 6000 души.

Тя посочи, че правителството прави всичко възможно, за да се осигури прехраната на хората. Програмата топъл обяд ще продължи колкото е необходимо, няма да има прекъсване.

„В период на криза е важно не само да запазиш работата си, но и доходите си“, обобщи Сачева.

„Осигурените лица в секторите, които са затворени, са общо 356 000, но дотолкова, доколкото училищата са затворени, това означава един много по-широк кръг от хора, защото имаше много родители, които трябваше да останат вкъщи, за да гледат децата си. За мярката за родители досега са кандидатствали 10 700 души“, допълни тя.

Министърът гарантира, че държавата прави всичко възможно да осигури прехраната на всички хора, които се намират в уязвимо положение заради пандемията.

„Над 470 000 пакета с храна ще бъдат раздадени. Те в значителна степен вече са раздадени на семейства. Програмата „Топъл обяд“ продължава и ще продължи, колкото е необходимо. Беше планирана до края на тази година, но вече започнахме да правим  подготовката и за следващата година, така че няма да има прекъсване. Това са почти 40 000 души, които получават топъл обяд. Що се отнася до храната, от следващата година ще имаме и допълнителни средства по линия на ОП „Храни“, така че не би трябвало да има проблем“, подчерта социалният министър.

Сачева допълни, че от началото на кризата правителството обявява множество мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията.

„Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие  от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80% от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите“, обясни тя.

Социалният министър припомни, че ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие.

„Хората, освен мерките, които предлагаме през Министерството на труда и социалната политика, ще могат да ползват и други мерки“, посочи Сачева.

- реклама -