Сачева: Едва около 20% от сезонните работници са работили това лято

Едва около 20% от сезонните работници са имали възможност да работят това лято. Това каза социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор „Пътнически транспорт“. По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева, коментира тя.

Надяваме се да успеем да задържим около 8% максимум безработицата до края на годината. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд „Безработица“, добави Сачева.

Надяваме се да няма масово затваряне на училищата. Без съмнение физическата изолация предпазва от коронавируса, но социалната изолация може да доведе до тежки последствия също. Бихме могли да осигурим ваучери за бавачка по програма „Родители в заетост“, каза социалният министър по повод наближаващия първи учебен ден.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз, обясни тя.

Почвата от омраза не е от полза. Ще скъсаме с практиките на комунизма, когато започнем да виждаме качествата на хората. В момента не се разглежда темата за оставки и предсрочни избори. Предстои да видим дали опозицията ще бойкотира социално-икономическите мерки. Надявам се да размислят, защото това, което ни разделя, не трябва да бъде причина да страдат десетки хиляди хора, каза Сачева по повод продължаващите срещу правителството протести.

- реклама -