Сачева: 900 млн. лв. са нужни, за да заработи изцяло Законът за личната помощ

Около 900 млн. лв. ще са нужни, за да заработи изцяло Законът за личната помощ, но той пак ще остави голям кръг от хора без асистенти. Такива са възрастните, които не могат да обслужват сами. Това обясни в парламентарния контрол социалният министър Деница Сачева. Тя припомни, че Законът бешe приет без финансова обосновка и с отрицателни становища от финансовото и социалното министерство.

 

„В Закона е предвиден анализ и доклад на механизма за личната помощ, които трябва да е готов до 30 юни и да предложи текстове, които да го подобрят. Законът за лична помощ не урежда всички нужди на хората и той има нужда от усъвършенстване“, каза Сачева от трибуната. И обясни, че законите за хората с увреждане трябва да се обединят в общ кодекс.

От 1 април 2019 г. 266 270 хора с увреждания са на индивидуална оценка. От тях 28 401 са били с потребност за личен асистент, но 19 461 души са поискали такъв.

За 2020 г. държавата е осигурила над 92,6 млн. лв. За тази услуга, а парите ще стигнат за 23 400 души.

Над три пъти повече пари е дала държавата за хората с увреждания през последните 10 г. Като те са стигнали до 550 000 млн.лв. през тази година. Вероятно нуждите са много, но посоката е тази – инвестиции в работни места, социални услуги и образование.

14 хил. хора с увреждания са си намерили работа чрез Агенция по заетостта.

- реклама -