сн. БГНЕС

Сачева: 36 000 работещи в затворените браншове вече са получили обезщетенията си

„8 милиона и 600 хиляди лева обезщетения вече са изплатени за почти 36 000 работещи в затворените браншове. Всички усилия на Агенцията по заетостта са насочени към изплащането на дължимите суми по мерките за подпомагане на бизнеса и запазването на работната ръка за месеците ноември и декември до края на този месец.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещението си в Добрич днес.

Вече би трябвало почти всички кандидатствали за обезщетение да са получили своите пари за месеците ноември и декември, заяви Сачева.

Забавянето на плащанията министър Сачева оправда с изчакването на документи и нотификации от Европейската комисия, с празничните дни и голям брой сгрешени документи.

„За първи път от десет години средствата по Националния план за насърчаване на заетостта, който ще бъде приет на предстоящото заседание на Министерския съвет, ще бъдат увеличени с 14 на сто“, съобщи още Сачева.

По думите й, ще бъдат предоставени 83 млн. лева, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 души да преминат през специални програми за обучения и да намерят ново работно място. „Това са част от усилията, които полагаме, за да намалим негативните ефекти от пандемията“, каза Сачева.

- реклама -