Политологът Любомир Стефанов пред FN: Войната между институциите се отразява негативно на хората, прикрива се липсата на дела

В последния месец не стихва войната между институциите. Президентът от една страна, а от друга изпълнителната и законодателната власт. Как това се отразява върху хората и какви сигнали се дават на избирателите? Отговорите от политолога Любомир Стефанов.

Любмир Стафенов е доктор по политически науки, хоноруван преподавател от 2007 г, а от 2011 г. и щатен преподавател в Нов Български Университет от 2007 г., асистент в Центъра по социални практики към департамент Политически науки в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на редица научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. С богат опит като лектор и участник в редица научни и специализирани семинари. Активен участник в проекти на Европейската комисия в България.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Какви сигнали дама войната между институциите?

На българските граждани това се отразява негативно. Те остават с впечатление, че институциите не си вършат работата, а се дразнят по медиите. Удобно е да се крият зад тежките слова. Така с говоренето се прикрива липсата на всякакви дела. КСНС имаше една противоречива реторика, не стана ясно кой какво е казал. От другата страна личната поза на политиците е преобладаваща. Хората избират политиците да си вършат работата. Президентът го избират да си изпълнява правомощията, парламента да си върши законодателната дейност, изпълнителната власт също. Когато има комуникация да се събират не е задължително под формата на консултативен съвет и да си изгладят различията. А не да си търсят повод да се скарат за нещо. Да се стига до изрази като „тъмнина обзема държавата“, „светлината на прожекторите“, говорене за излизане на България от ЕС и НАТО, което дава една лошо впечатление.

Борисов външен дългВ това говорене обаче отсъства Борисов? Защо негови защитници са Цветан Цветанов и Цвета Караянчева?

Вярно е усещането, че този път Борисов отсъства от това противопоставяне. Той е леко в страни. Това е разбираемо, в момента той е премиер в стана, която е председател на ЕС, това означава, че има по-важна работа. От друга страна изпълнителната власт и законодателната категорично скочиха на президента и имат повече вокални изпълнители, както ги нарича президента беквокали. Президентът е в такава позиция, че трябва да маркира територия за отстояване на свои политики с голямо „П“. Поради тази причина като че ли не желае да вмени говорителски правомощия и се защитава сам. Той така заяви, че ще е президент на всички българи, независимо, че го издигна БСП за президент. Все пак и натюрелът му е такъв, бил е пилот, бил и командир на ВВС. Той не може да делигира защитата си на друг. Това е като министър-председател, имаш министри и носиш отговорност за техните действия, подписваш техните предложения.

МладостКакво мислите за показните полицейски акции? Те показват, че е започнала борба с корупцията или нещо друго?

За мен лично, това са действия с цел да се впечатлят чужденците и това не ми харесва. Това е лично усещане. Това са динамични и много шумни седмици. Искам да видя това, което убягва на общественото внимание в момента. Искам българският съд да си свърши работата. Защото сега прокуратурата така подготвя нещата, такива доказателства събира, че едва ли не лицата, които са заловени вече са осъдени и е въпрос на чиста механика да им се дадат 5-10-20 години затвор. Във всяка демократична държава, където има върховенство на закона всеки е невинен до доказване на противното. Искам да видим съда какво ще реши. Защото има публичности и може това да е само пиар на новата антикорупционна комисия, прокуратурата, които не се съобразяват със закона, а печелят краткосрочни дивиденти. Съдът решава виновен или невинен.

- реклама -