политика, Радев, избори, БСП, Борисов

Проф. Росен Стоянов, НБУ, за FN: Случващото се в БСП ще донесе тежки репутационни щети на партията

Тази седмица предложи изобилие от интересни политически събития. От една страна президентът инициира серия от консултации, които оставиха впечатление, че датата 28.03 за избори не е окончателна. От своя страна премиерът Борисов категорично настоя казаното от Радев да бъде спазено. В този задочен диалог бяха отправени обвинения в зависимости, беше им отговорено подобаващо.

Междувременно, някъде в ляво, се случи поредната драма. Лидерът на пловдивските социалисти беше изгонен от БСП, което се яви пореден епизод в червената драма около лидерството на Корнелия Нинова.

В опит да се ориентираме в политическите процеси се обърнахме към проф. Росен Стоянов – преподавател по политически комуникации в НБУ. Ето и експертният му коментар:

– Как бихте описали политическите събития от седмицата само с прилагателни?

Язвителна, непрофесионална, крайно емоционална, неинституционална, конюнктурна, и, простете – махленска. Тежки упреци, остри реплики, но не мога да се съглася, че са между институциите. Това е по-скоро напрежение и оценка между конкретните, замесени в това, личности.

– Да започнем по същество – в задочния диалог между Радев и Борисов – кой води в първия рунд?

Това всъщност е рунд пореден. Да си припомним, че темата за съмненията за евентуална подкрепа от страна на ДПС към Борисов и лайтмотива й Пеевски, е още отпреди 3 години. Подемането й явно не е случайно, конкретиката все още липсва, но няма нищо чудно, че отново е на дневен ред, още повече в контекста на изборната година, която предстои.

– Защо беше необходимо на президента да показва колебание по отношение на датата за изборите? И не беше ли редно преди консултации с медицинските лица да проведат консултации с политическите партии?

Отново старата игра на котка и мишка. Каквото и да беше направил господин президентът, бързо щеше да бъде обвинен, че не е структурирал „правилно“ приоритетите. В този смисъл съгласие и консенсус по повод пандемията дори е явно невъзможен, какво да говорим за съгласие и приемственост по дългосрочни национални политики.

– Репликите на президента за Ердоган, Пеевски, Борисов, според вас по-скоро изпускане на нерви ли беше или внимателно преценен изстрел? И ще има ли последици от тях?

Не ми се иска да повярвам, че е възможно висши офицери, че и заемащи най-високите държавни длъжности, да си изпускат нервите. Всяко политическо говорене, включително и „мимолетен“ отговор на журналистически въпрос, извън темата на конкретно събитие, трябва да е предварително добре обмислено и целенасочено политическо действие. Всяко политическо говорене има последствия. Дали са имиджови или тактически и стратегически обаче предстои да разберем.

– Борисов отговори – как ще оцените изявлението му от четвъртък?

От една страна непремерено емоционално. И не на място – имам предвид по време на пресконференцията на щаба, свързан с епидемиологичната обстановка. Но така е – когато нямаме практиката и длъжността говорител, в случая на Министерски съвет, че и на президента, Народното събрание и т.н., често ставаме свидетели на задочни и опосредствани от медиите „семейни“ скандали.

– Прокрадна се тезата, че президентът бави датата заради раздорите в БСП. Вие бихте ли подкрепили това становище?

Ако се съгласим с тази теза, означава че сме съгласни с твърдението, че президентът е изцяло зависим от процесите, протичащи в левицата, че дори и от точно определено нейно крило. Лично аз гледам скептично на едно такова твърдение.

– Какво според вас се случва в БСП и какво ще коства на столетницата?

Тежки репутационни щети. Но отлюспвания сме виждали и преди. Най-вече в дясното политическо пространство у нас. Предстои да разберем дали ще има нещо повече от отстраняване на несъгласни с „повелята на партията“. Защото оттам може да се появят и нови евентуални общности, издигащи кандидатпрезидентска кандидатура за изборите в края на 2021 г.

– Каква е Вашата прогноза – какъв ще изходът от изборите (когато и да са те) и как ще се развие политическата рулетка в условия на пандемия?

Запазване на статуквото. Със сигурност коалиционни „сдружавания“, най-вече по интереси, а не около принципи и идеологическа база. Влизане в спирала от политически, институционални и конституционни кризи, както и в поредица от избори в кратки срокове.

- реклама -