Събориха станция на просветното министерство от апетитен имот на първа линия край морето

Равда

Със заповед на кмета на Несебър Николай Димитров тази сутрин багери нахлуха в почивна база Равда – Стара Загора, която е собственост на „Ученически отдих и спорт“ – търговско дружество, едноличен собственик на капитала на което е държавата, представлявана от министъра на образованието.

Тя бе разположена върху парцел от около 3 декара, който се намира на първа линия – на не повече от 20 метра от плажа.

Базата не функционира от години заради претенции за реституция

5466244

Заповедта на кмета Николай Димитров е издадена в четвъртък, 27 април, но никой не е уведомил собственика й.

„Най-скандалното е, че заповедта на кмета е издадена в четвъртък 27 април, след това в петък, 28 април, е работен ден, но ние не сме уведомени, въпреки, че зданието се стопанисва от нас, и се използват почивните дни 29, 30 април и 1 май, когато институциите не работят и не може да се направи нищо. Винаги досега така се е процедирало – изпращат се багери в почините дни и се разчистват терените“, заяви Емануил Райчев, регионален директор на „Ученически отдих и спорт“ към МОН.

Според него миналата седмица е имало съдебно заседание, на което е решено да се подготви експертиза от конструктор за състоянието на сградата. Към момента има констативен протокол от общинска комисия, която има предписание, че сградата трябва да бъде съборена, защото представлява опасност за преминаващите хора. Според Райчев това не е точно така, защото там няма преминаващи хора, а парцелът е ограден

.От 6 години почивната база фактически не работи заради множество дела на база реституционни претенции за собствеността на земята.