2019 събития НАП атака апартаментгейт

Събитието на 2019 година според читателите на FN: Как и защо хакнаха НАП

Традиционно в края на отиващата си година FlashNews попита своите читатели за това кое е събитието, което беляза страната ни през 2019 година.

12-те месеца бяха изпъстрени с най-различни събития – отидохме два пъти до урните, за да изберем евродепутатите, които да ни представляват в Европа и тези, които ще управляват общините. В България дойде Папа Франциск, купихме си чисто нови F-16, премиерът Борисов се срещна с американският президент Тръмп, Перник остана без вода, скандали с апартаменти и къщи за тъщи доведоха до политически разводи.

Смени се караула в прокуратурата, а между двете култови здания на бул. „Дондуков“ прелетяха волтови дъги от високо напрежение. Пак в пространството между сградите на властта граждани и съсловни организации изразиха своето недоволство от тази или онази политика. Проблеми бяха решени, други отложени, а трети се решават експресно и в момента.

На фона на тази наситена със събития година, нашите читатели все пак класираха едно, което ги е засегнало и впечатлило най-силно.

С 25% от гласовете на първо място в събитията за 2019 година се класира хакерската атака срещу НАП.

През лятото хакери удариха масивите от данни на приходната агенция. Личните данни на повече от 5 милиона българи попаднаха в публичното пространство. CNN лаконично заключи: „Една цяла държава беше хакната“. Наши ИТ специалисти определиха атаката като „дигитален Чернобил“.

Държавното обвинение и ДАНС посочиха като извършител фирмата „ТАДгруп“. Защо на тези специалисти по киберсигурност им е било необходимо да си „поиграят“ с НАП не е много ясно. Бяха лансирани версии от опит за сваляне на правителството и дестабилизиране на държавата до демонстративен опит за набиране на клиенти?!?!

Страсбург обвинени НАП атака Тад груп

До момента с обвинения са физическият извършител на атаката Кристиян Бойков, прекият му началник Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров. Те от своя страна заплашиха, че ще съдят държавата в Страсбург.

На второ място читателите ни гласуваха за разпространението на африканската чума по свинете у нас и последиците от заразата.

С 21% това ужасяващо събитие не случайно заема челните позиции. Първите регистрирани случаи датират от лятото на миналата година. През тази обаче епидемията се разпространи неумолимо и това доведе до евтаназиране и масово загробване на животни.

Стопани излязоха на протест, твърдейки, че няма доказателства, че животните им са заразени. Но ваксина за заболяването няма и управляващите приложиха единствения полезен в този случай ход.

Чумата унищожи 1/5 от българските домашни прасета.

Посещението на Папа Франциск се нарежда на почетното трето място в годишната ни анкета.

Главата на римокатолическата църква дойде у нас и демонстрира смирение и добронамереност. Папата избра България, за да произнесе първата извън пределите на Италия молитва за мир пред представителите на различните вероизповедания.

Освен това той наруши няколко пъти протокола, за да се даде възможност на максимален брой хора да се докоснат до него, даде лично причастие на 240 българчета в Раковски.

Българите останаха очаровани, Светия Синод и Българската православна църква – дистанцирани. Защо?

През пролетта на 2019 година страната беше разтърсена от имотен скандал. Наречен по-късно „апартаментгейт“ събитието е поставено на четвъртото място в анкетата ни.

16% от читателите ни са останали впечатлени от сделките на апетитни имоти в престижни квартали на ниски или меко казано „непазарни“ цени. Сред сключилите изгодните договори се оказаха министри, техните заместници и най-вече вторият човек в ГЕРБ.

Летера Артекс Цветанов апартаменти Харизанов, Райчев , Стоянова

Години наред изглеждаше невъзможно или поне малко вероятно Цветан Цветанов да се раздели с ръководните си постове в партията и парламента. Но препъни камъкът в кариерата му се оказа сделката за луксозния апартамент на ул. „Латинка“, чийто инвеститор фирмата „Артекс“ любезно се съгласила да замени срещу два други имота на Цветанов плюс доплащане.

Цветанов оставка ГЕРБ коментари

Как стана така, че имот, чиято пазарна цена надхвърля 2000 евро на квадрат, може да бъде придобита за много по-малко от хората на високи позиции остава загадка и до днес. Лошият привкус на заменката на Цветанов обаче му коства тотално разжалване.

С постовете си се разделиха и правосъдния министър Цецка Цачева, която си купила апартамент в същия квартал за 650 евро на квадрат, оставка подадоха и зам.-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов. Застроената тераса на тогавашният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев също стана причина за неговото отстраняване.

Без постове, но пък си запазиха апартаментите. Останаха въпросите…

Отговорите очакваме с настъпващата 2020 година. Оставаме с надежда, че макар и не незаконни, някои неща остават неморални и за тях също трябва да се носи отговорност. За други очакваме присъди и справедливост. Дали ще дочакаме?

Желаем ви от сърце безпроблемна и наистина по-добра Нова година!

- реклама -