Цвета Караянчева

С три винта в рамото лекарите стабилизирали травмата на Цвета Караянчева

Лекарите са стабилизирали счупената раменна кост на председателя на Народното събрание със специални винтове. Те ще дадат възможност в рамките на 15 дни тя да раздвижи ръката си, а след около месец да се възстанови напълно.

Това стана ясно от думите на началника на „Пирогов“ доц. Асен Балтов, който е част от лекуващия екип. Цвета Караянчева бе докарана вчера в Университетската болница „Лозенец“ с правителствения хеликоптер. Парламентарната шефка пострада при катастрофа на пътя Шумен – Силистра.

„Пациентката веднага е транспортирана в болницата в Шумен, където са направени първите изследвания. На мен от там ми звъннаха травматолозите към 11 с молба за консултация. След като видяхме снимките, оказа, че освен счупването на раменната кост, тя има травма в областта на гръбначния стълб. Затова се взе и решение да бъде транспортирана с правителствения хеликоптер като най-безопасно. Защото знаете, че пътуването дълго време, особено с линейка не е подходящо когато имаме увреден гръбначен стълб. Направихме много добра колаборация с болница „Лозенец“, където кацна хеликоптера. Веднага бе направен скенер, ЯРМ, от които се разбра, че гръбначната травма не налага хирургическа интервенция“, обясни още Балтов.

Медиците са преценили, че травмата на гръбначния стълб ще бъде лекувана със специален корсет, който Караянчева ще носи три седмици. Самата тя е настояла операцията й да бъде направена веднага по спешност.

Председателят на Народното събрание ще бъде изписана от болницата до края на седмицата, след което ще продължи възстановяването си под домашно лечение, което ще продължи в рамките на около месец.

- реклама -