Андрей Боцев
сн. БГНЕС

С траурна процесия изпратиха началника на отбраната ген. Андрей Боцев – СНИМКИ

Траурна процесия в знак на почит към началника на отбраната генерал Андрей Боцев премина през столичния център.

Ген. Боцев почина на 60-годишна възраст в четвъртък след кратко и мъчително боледуване.

сн. БГНЕС

Процесията тръгна от Министерството на отбраната и премина по жълтите павета до Централния военен клуб. Там започна и поклонението пред тленните останки на генерала.

сн. БГНЕС

След ковчега, поставен на оръдеен лафет, пристъпваха близки, приятели и роднини на покойника. За да изпратят ген. Боцев, в траурното шествие се включиха всички генерали, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и цялото военно министерство.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Самото погребение ще бъде утре в родния град на началника на отбраната – Гоце Делчев.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

„Напусна ни един достоен български генерал. Той се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер, и командир. Той се грижеше за своите подчинени като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили“, каза президентът Румен Радев.

сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, подчерта, че ген. Боцев е бил човек, който не се е притеснявал да информира управляващите за реалното положение на Българската армия.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Ген. Боцев беше един доблестен български офицер. Десетилетия наред нашата армия беше мачкана политически, не ѝ беше обръщано никакво внимание и една немалка част от офицерите изгубиха самочувствие. Ген. Боцев беше един от малкото висши офицери, които имаха хъс, дух и не се притесняваха да кажат директно това, което мислят на политическото ръководство на държавата в прав текст. Това е много ценно качество”, каза Каракачанов.

Министърът каза още, че именно такива качества трябва да притежава и човекът, който ще го наследи на поста, а именно да казва това, което мисли, за да може да има авторитет в армията, както генералът е имал.

сн. БГНЕС

Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г. Той бе началник на отбраната от 8 март 2017 година до последния си час.

Поклон пред паметта му!

- реклама -