С припадък започна основния ремонт на Дунав мост при Русе

С припадък започна основния ремонт на Дунав мост при Русе

Припаднал заради жегата преводач, необичайно дълго официално откриване и липса на каквито и да било мерки за осигуряване на сянка при 35 градуса на сянка. Това беляза старта на основен ремонт на Дунав мост при Русе днес. Церемонията първо се проточи необичайно дълго след изключително дълга реч на българския посланик в Румъния Радко Влайков.

Докато превеждаше на румънските гости, на преводачката и прилоша от жегата, което доведе до намеса на спешни медици от България и Румъния.

Снимка: Русе медиа

 

По време на церемонията Министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова напомни,

че историческият мост не е ремонтиран от построяването му преди 70 години и допълни, че много преди началото на същинските строителни дейности са направени задълбочени анализи от страна на АПИ и са взети всички предпазни мерки, за да може да не се затруднява трафикът по време на активния летен туристически сезон.

Изследвани са възможните евентуални затруднения и са предприети всички мерки

те да бъдат избегнати. Тя увери, че  че за по-добър синхрон между всички отговорни институции, свързани с ремонта и трафика, ще продължат регулярните съвместни срещи и по време на строителството, за да координират действията си и своевременно да се подава информация към всички пътуващи, ако се налага промяна в графика на работа или пък трябва да се изпълняват дейности, които налагат затварянето на целия мост.

Строителните дейности по време на основния ремонт на Дунав мост при Русе,

които започват днес ще се извършват без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. На обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Строителните работи ще се извършват в 6 етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра.

Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България,

а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва със светофарна уредба, която може да се премества в съответната част на моста, която се ремонтира.

Трасето на българската територия на Дунав мост, е с обща дължина 1,057 км.

До сега основен ремонт не е бил извършван. Стойността на ремонта, който ще продължи две години е 44 877 228,68 лв. с ДДС.

- реклама -