Снимка: БГНЕС/EPA

С прием в Бъкингамския дворец започва срещата на върха на НАТО в Лондон: До кого седна Радев?- СНИМКИ

В Бъкингамския дворец кралицата на Великобритания Нейно величество Елизабет Втора дава началото на тържествен прием за всички 29 лидери на страните членки на НАТО, дошли в Лондон, за да отбележат 7 десетилетия от създаването на Алианса.

Двудневната среща на върха се провежда на фона на мащабни протести на антиглобалисти, анти-Тръмп, анти-Ердоган активисти, които се преместват все по-близо до Бъкингамския дворец, периметърът около който е отцепен.

За двудневната среща тук пристигнаха президентът на САЩ Доналд Тръмп, на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, българският държавен глава Румен Радев и други.

На общата снимка президента Радев седна до американския президент.

Срещата идва на фона на противоречия и разделения сред съюзниците: САЩ настояват за преодмисляне целите и функциите на НАТО три десетилетия след края на Студената война, френският президент Макрон обяви, че НАТО е в мозъчна смърт, коментирайки липсата на стратегическа координация със САЩ, Турция блокира плановете за защита на Балтийските републики и Полша заради критиките срещу нея заради операцията в Сирия и купуването на руски ракети.

„На този фон България тази година е сред отличниците в НАТО по разходите за отбрана веднага след Съединените американски щати, на второ място с малко над 3%, готова е за доста по-засилено присъствие на НАТО в Черно море и финализира планове за съвместна защита на въздушното пространство на Северна Македония с Гърция“, обяви президентът Румен Радев, който води българската делегация.

След приема от кралицата ще последва официална вечеря на „Даунинг стрийт“ 10, чийто домакин ще бъде английският примиер Борис Джонсън.

- реклама -