Бургас музикални празници опера летен театър

С премиерата на „Самсон и Далила“ започват Бургаските музикални празници

С премиерния спектакъл „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс ще бъде открито утре 10-то юбилейно издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“.

Часът и мястото са известни – 21.00 ч. на сцената на Летния театър. Това разкриха заместник-кметът Йорданка Ананиева, директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев и директорът на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на „Самсон и Далила“ – третата опера на Сен-Санс. Той избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила.

Заглавието не е поставяно пред бургаска публика досега. В ролите бургаската публика ще види солистите Андреана Николова /гост/, Даниел Дамянов, оркестъра, хора и балета на Държавна опера Бургас. Режисьор на постановката е самият Александър Текелиев. Диригент е Иван Кожухаров, а сценографията и костюмите са на Каталин Арборе от Румъния.

Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са богатите декори и костюми. Сценографът Каталин Арборе подготвя три костюма за Далила, които солистката Андреана Николова сменя по време на представлението. Всеки един от костюмите е шит буквално върху певицата – не е използван манекен, а съединяването на платовете е извършвано, като тъканите са полагани върху тялото й. Така Арборе получава абсолютно точни костюми, предназначени единствено за Николова.

Още 3 премиери ще бъдат поставени на сцената на Летния театър.

Това са операта от Доницети „Лучия ди Ламермур“ на 21 юли и „Queen – Шоуто продължава“ на 8 август, които са копродукции на Бургаската опера и операта в Стара Загора,  и оперетата на Йохан Щраус – син „Виенска кръв“, с която на 5 септември ще бъде закрит фестивала на класическата музика в Бургас.

„Всяка следваща година интересът към Бургаски музикални празници се увеличава и всяка постановка в Летния театър се играе пред пълни трибуни. Имахме многократни запитвания от хората за по-късни автобуси на градския транспорт, в дните когато има спектакъл, с които се съобразихме. Така че, хората, които искат да посетят постановките, могат да бъдат спокойни.“, заяви заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Един по-специален спектакъл се откроява в програмата на юбилейното издание на музикални празници „Емил Чакъров“.

Това концерт – трибютът в памет на големия композитор и диригент Вили Казасян – „С музиката на Вили“ на 29 август. В него зрителите ще видят Хилда Казасян, Васил Петров и Борислав Йоцов.

„В тазгодишното издание на Бургаски музикални празници ще видим двама от най-именитите в момента тенори – Камен Чанев в операта на Джузепе Верди „АИДА“ на 18 юли и Бойко Цветанов в операта на Пучини „Турандот“ на 11 август.“, добави директорът на операта в Бургас Александър Текелиев.

Бургазлии ще видят общо 12 заглавия на сцената на Летния театър. Цените на билетите започват от 10 лв. и могат да се закупят на касата на Държавна опера Бургас, лятна каса „Часовника“ /в градинката пред х-л „България“/ и на касата на Летния театър непосредствено преди спектаклите.

 

Пълната програма на 10-те Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ можете да намерите на сайта на община Бургас – www.burgas.bg

- реклама -