КВС закупи ОББ белгийската група е собственик и на Сибанк

С покупката на ОББ, KBC – собственик на Сибанк става третата по големина банка у нас

Още не е ясно под какъв бранд ще работят банките след закупуването

С придобиването на ОББ ставаме третата по големина банка в България. Това заяви на Люк Хисенс, главен изпълнителен директор за Международни пазари на KBC и председател на Надзорните съвети на СИБАНК и ДЗИ Застраховане. Поводът бе придобиването от KBC Груп на банка ОББ и Интерлийз.

КВС закупи ОББ белгийската група е собственик и на Сибанк
Люк Хисенс – Главен изпълнителен директор за Международни пазари на KBC

ОББ има над 190 банкови клона в страната и над 600 банкомата, с 9% дял при кредитите и 8% дял при депозитите. Досега банката бе част от Групата на Националната банка на Гърция в Югоизточна Европа. Според Люк Хисенс в страната групата има 3 силни търговски марки и тепърва ще се решава коя от тях да бъде използвана в бъдеще, но със сигурност ще бъде местна.

Плановете на KBC

Ние сме солидна международна финансова група с ясна стратегия и амбиции, подчерта Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп. Акцентът, който поставят е върху дългосрочните стратегически инвестиции. В основата на стратегията им е клиентският фокус. Според Тейс, групата е научила уроците от финансовата криза от 2008година. Тогава банката е получила държавна помощ и оттогава се съвзема финансово. Досега компаниите имат над 36 хил. служители. След придобиването на ОББ и ДЗИ Застраховане ще станат около 38 хил. души, а клиентите им от 10 млн. души ще нараснат с още 1 млн. души.

КВС
Йохан Тейс – Главен изпълнителен директор на KBC

KBC присъства в България от 2007 г., когато придобива СИБАНК и ДЗИ Застраховане. Определя страната ни като един от своите основни пазари, наред с Белгия, Чехия, Словакия и Унгария. Според мениджмънта, България има солидни макроикономически показатели и по-високи от очакваните нива на икономически растеж. Добро впечатление прави и ниското ниво на публичен дълг и бюджетен излишък. А българският финансов сектор има потенциал за растеж.

Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на СИБАНК, ще продължи да управлява и дружествата на KBC у нас и след придобиването.

- реклама -