топлоенергия КЕВР, цена, топлинна енергия, поскъпване

С около 4% средно поевтинява цената на топлоенергията в страната, реши КЕВР

КЕВР промени цените на топлинната енергия и високоефективната електрическа енергия, произвеждана от топлофикационни дружества, които използват за основен енергоносител природния газ.

Общо за страната допълнителното намаление на цената на топилната енергия за май, спрямо април, е с приблизително 4 %.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Намалението за София е с 5,15 %, спрямо цената за месец април.

За Враца намалението е с 4,14 %, за Пловдив – 1,8 %, за Плевен – 2,62 %, за Бургас – 2,97 %, за Варна – 1,30 %, за Велико Търново – 3,4 %, за Разград – 2,90 %.

Кумулативно в рамките на двата месеца, откакто КЕВР определя цената на природния газ и респективно цената на топлинната енергия, общото намаление на цената на топлинната енергия, осреднено за страната, е приблизително 25 %. С 30.26 % е намалението за София – най-голямото в страната“, добави председателят на КЕВР.

В съответствие с изменението на цената на природния газ от месец април на международните хъбове за търговия, отчетени до полунощ вчера, КЕВР постанови и нова цена на синьото гориво, която е 22 лева и 35 стотинки на мегават/час. Тя ще действа до края на месец май.

„Спрямо април, намалението е с 11.31 %. Ако потърсим резултат от двата месеца, в които прилагаме новата ценообразуваща формула в резултат на договореността между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“ кумулативно цената на природния газ за българските потребители, спрямо действащата до 31 март, намалява с приблизително 50 %“, отбеляза още Иван Иванов.

- реклама -