Андрей Живков, месец, закъснение, компенсация, ток

С месец закъснение ще се получават компенсациите за бизнеса за скъпия ток

С месец закъснение фирмите, одобрени за компенсация заради високите цени на електроенергията в размер на 110 лева за мегаватчас, ще получат средствата си от държавата. Изплащането на парите започва от понеделник, съобщи на брифинг служебният енергиен министър Андрей Живков.

Причина за забавянето е фактът, че страната ни изчака одобрение за изплащането на компенсациите от Европейската комисия, а то бе получено вчера. Междувременно фактурите за ток за октомври вече са издадени на 75%-80% от небитовите абонати и няма как сумите в тях да бъдат приспаднати, обясни Живков.

Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч за държавна помощ, защото се прилага на всички по равно, се казва в решението на институцията. Това означава, че няма нарушаване на правилата за конкуренцията и подкрепата може да бъде приложена у нас.

„С 23 фирми доставчици сме подписали договори, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ“, каза още Живков.

„Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември“, увери Живков.

На телефон 02/926 32 56 експерти на министерството ще отговарят на всякакви въпроси на клиенти на фирмите-доставчици на ток на свободния пазар.

Всеки ден информацията на сайта на министерството за това кои фирми са подписали договори за компенсации ще бъде актуализирана.

Служебният министър на енергетиката заяви още, че в понеделник ще възложи на новия борд на Българския енергиен холдинг да направи програма за финансово оздравяване и стабилизиране на всички дружества в БЕХ. Освен това ще поиска от холдинга идеи за разработването на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с развитието на зелената енергия и възобновяемите енергийни източници у нас.

- реклама -