С кворум от 211 народни представители започна тържествено заседание на Народното събрание в Търново

Търново заседание Търновска конституция
С кворум от 211 народни представители започна тържественото заседание на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Заседанието се провежда в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново.

Историческият звънец удари председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, с което отбеляза началото на тържественото заседание.

„Откривам тържественото заседание, посветено на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, каза Караянчева.

„Учредителите превъзмогнаха враждите и горделивостта си, за да докажат пред света, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце“, отбеляза председателят на Народното събрание.

„Преди 140 години представители на българския народ с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска Конституция. Те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава.

Днес ние народните представители от 44-ото Народно събрание имаме нечувания късмет да седим на скамейките, на които те са седяли. Важно е да помним във всеки миг, че сме тук, заради тях, а не заради себе си. Тук сме, за да изразим смирението“, каза още Караянчева.

По думите й всеки един депутат допуска грешки и трудно постига съгласие. „Ако си припомним всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ“, посочи Караянчева.

Радвам се, че опозицията е сред нас на тържественото заседание на Народното събрание, на този ден трябва да показваме единство.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Ще се опитам да ги убедя, че когато времето покаже какво ние сме постигнали тази оценка ще бъде не за всеки един от нас по отделно, тя ще бъде за 44-ото Народно събрание. Ще се забравят злободневията и споровете, както са забравени споровете между либералите и консерваторите. За да се запомни с добро 44-ото Народно събрание, е важно и опозиция, и управляващи да бъдат заедно. Да спорим, но да творим закони, които са в интерес на българските граждани, добави Дариткова.

ПГ на „БСП за България“ присъства на тържественото заседание на парламента, защото над партийните и политическите решения стоят държавността и уважението към хората, създали Търновската конституция.

Това каза  лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„БСП за България“ присъства на тържественото заседание от уважение към всички български родолюбци, които са поставили началото на държавността във Велико Търново. „Бихме искали да бъдат пример и да се върнем към изконните принципи и норми на Конституцията, както Търновската, така и сега действащата.

Това би било добър пример. Смятам, че политиците се отклонихме от принципите на Конституцията и че истинският отговор за държавността и за това да бъдем отговорни на позициите, които сме, е да започнем да изпълняваме и спазваме конституцията такава, каквато е“, заяви лидерът на БСП. На въпрос дали след тържественото заседание БСП ще се върне в пленарна зала, Нинова отговори: „Не, до евроизборите няма да се връщаме в зала“.

Приветствам решението на Народното събрание да обяви Велико Търново за историческа и духовна столица.

Това каза президентът Румен Радев.

Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития, инициативи за запазване на нашата историческа памет и укрепване на духовността“, допълни още Радев. Във връзка с призива на председателя на Конституционния съд да инициира промени в Конституцията във връзка със статута на Велико Търново, държавният глава посочи, че първо ще обсъди много внимателно с правния си екип тази чисто правна тема.

По-рано тържествата започнаха с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ и възстановка от приемането на конституцията преди 140 години.