С какво се тровим най-често

Какви храни могат да причинят хранително отравяне и как да се справим с последствията от него, разказа пред радио Sputnik Марат Зинатулин, кандидат на медицинските науки и гастроентеролог.

Според него можем да се отровим с всякакви храни и напитки, ако те са с лошо качество или са развалени. Но най-често хранителните отравяния се дължат на млечните продукти, тъй като те имат много ограничен срок на годност.

„Ако тези продукти не се съхраняват правилно и температурният режим не се поддържа, това е добра среда за развитие на бактериална флора: изварата, заквасената сметана и други производни на млечните продукти могат да доведат до хранително отравяне“, каза Зинатулин.

Гастроентерологът обясни, че ако един човек е бил отровен, тогава той е получил по-голямо количество от разваления продукт.

„Можете да получите алкохолна интоксикация, дори ако сте консумирали качествен алкохол в големи количества – ще имате всички симптоми на отравяне: гадене, повръщане, диария, загуба на съзнание и дори смърт. В същото време, ако метиловият алкохол навлезе в тялото ви, етиловият алкохол ще бъде противоотрова, тоест оказва се, че висококачественият алкохол ще помогне в тази ситуация”, подчерта Зинатулин.

Лекарят посочи основните принципи на терапия при всяко отравяне – това е приемът на сорбенти, от най-простите, като активен въглен, до по-сериозни лекарства. Освен това в никакъв случай не трябва да спирате повръщането и диарията, тъй като по този начин тялото ви се освобождава от токсините.

- реклама -