С хартия и на машина: Как и за кого гласуваха политиците? (Обзор)

С хартия и на машина: Как и за кого гласуваха политиците? България днес избира новите 240 депутати на предсрочните избори за 49-ото Народно събрание. Политиците започнаха своето посещение на избирателните секции, за да упражнят и своето право на глас. За какво и по какъв начин гласуваха те?

До 13:00 часа повечето от лидерите на партиите, които се борят за място в 49-ото Народно събрание, успяха да дадат своя вот от различни градове на страната. Някои от тях предпочетоха да гласуват чрез машина, докато други останаха верни на хартиената бюлетина.

Всички политически лидери обаче призоваха българските граждани да отидат до урните и да упражнят своето право на глас.

Първи гласува Ахмед Доган – с хартия, Кадарайъ обаче избра машината

Както обикновено, почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува още в началото на изборния ден. Той даде своя вот в столичното 52. ОУ в кв. „Бояна“, но този път не беше придружен от Велислава Кръстева, както на предходните избори, което породи и скандала в Народния театър.

Почетният председател пусна бюлетината си в урната малко след 7:30 часа, но не пожела да даде коментар пред журналистите за своя вот.

Снимка: BulFoto

И макар ДПС да беше една от партиите, които подкрепиха връщането на хартиената бюлетина с мотива, че това ще върне и голяма част от избирателите, малко по-късно Мустафа Карадайъ предпочете да гласува с машина от Кърджали.

„Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме, защото преди да излезем от нея нито една от другите кризи няма как да бъдат решени“, заяви той, след като упражни правото си на глас.

Снимка: БТА

На въпрос защо е предпочел машинно гласуване вместо хартиена бюлетина, както е направил почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, Карадайъ отговори, че е гласувал с бюлетина от машина.

ГЕРБ-СДС даде своя вот с хартиена бюлетина – „като в целия демократичен свят“

При тая чудовищна инфлация, високи цени, огромни дългове по левче отгоре за бензин нафта, стотици проценти за газ. Трябва да се направят много неща в държавата. Така че по-скоро бих призовал всички да гласуват. Днес е лесно, от утре става трудно. Очаквам по-висока избирателна активност, защото това е демократичен начин народът да покаже как иска да се управлява“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в училището в Банкя, като подчерта, че е дал гласа си „като в целия демократичен свят – с хартия“.

Ако искаме да си направим самоубийствен атентат, можем да отидем на шести и седми избори. Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет, защото с него директно ще се блокира държавата“, добави още Борисов.

Според лидера на ГЕРБ трябва да се състави здрава коалиция и тогава да се определят и приоритетите на бъдещо правителство.

Снимка: БТА/AP

Гласувах за стабилна България и за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските граждани, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълним критериите за еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген, обясни той, след като излезе от избирателната секция.

Снимка: БТА

От ПП-ДБ гласуваха с машина за развитие и европейско бъдеще

Придружаван от съпругата си Линда, лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пусна своя вот малко след 9 часа в 133 СУ „А.С. Пушкин“ на ул. “ Цар Шишман“ в София.

Той отбеляза още, че е дал гласа си за нормален европейски живот.

„Искам третата ми дъщеричка да може да се върне да работи в България. Искам, като виждам приятелите си, до Варна да не пътувам за пет часа, да пътувам за три часа. Искам, като пътуваме в Европа, да не се чувстваме втора категория хора, да не трябва да ни проверяват документите на всяка спирка“, коментира Петков на излизане от секцията, след като гласува чрез машина.

Снимка: BulFoto

Съпредседателят Асен Василев трябваше да гласува от трети опит, тъй като първите два машината засече и извади само разпечатка с хеш кода. Наложи се намесата на техник. Въпреки това Василев успя да упражни правото си на вот от родното Хасково.

„Най-важното е, че хората минават и гласуват, виждате го. Това е изключително важно, защото трябва да се даде ясна посоката на страната ни, която посочих. Крайно време е да тръгнем напред“, коментира Василев.

Снимка: БТА

Христо Иванов от коалиционния партньор на ПП – „Демократична България“, гласува в столичното 93-то средно училище „Александър Теодоров – Балан“ – с машина, по думите му „сигурно, без никакви проблеми“.

Гласувах за това България да тръгне напред да излезе от тази безпътица. Днес е прекрасен ден да тласнем страната ни към развитие, заяви Иванов.

Снимка: Булфото

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов от своя страна обяви, че е гласувал „да възстановим парламентарната република.

Той заяви пред журналистите, че ще предложат съставяне на правителство от ПП-ДБ, „защото ще бъдат първа политическа сила и ще преговаряме държавнически с останалите да ни дадат подкрепа“.

Снимка: BulFoto

Дръпнато перде разкри вота на Нинова

Корнелия Нинова също гласува с хартия – за по-високи доходи и против джендър идеологията, параванът обаче не успя да скрие нейния вот.

Пердето, което трябваше да отдели хорските очи тайната на вота, не беше дръпнато докрай, и поради това се видя много ясно, макар и отдалеч, кое квадратче задрасква соцлидерката. Самата Нинова избра хартиената бюлетина, след като нейната формация беше вносител на поправките в Изборния кодекс.

Снимка: БТА

„Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българското родно производство. Гласувах да спре войната и да има мир, за подкрепа на българското семейство, за защита на децата от джендър идеологията, за стабилност и сигурност в държавата, за по голяма роля на държавата в решаването на проблемите, пред които сме изправени“, заяви, след като гласува, Нинова.

Тя изрази надеждата, че може да бъде намерена успешна формула за управление.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ предпочете машината

„Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава“. Това заяви Костадинов, който даде своя вот във Варна. По думите му, за да има редовен кабинет, хората трябва да гласуват, защото всичко е в техните ръце.

„Призовавам ги да излязат и да гласуват, колкото се може повече, защото, когато българските граждани гласуват, няма как друг да решава вместо тях. Колкото по-малко излязат да гласуват днес, толкова по-голяма е вероятността някой друг да решава съдбата на България – извън България“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

Снимка: BulFoto

И Стефан Янев гласува с машина – за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще

Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети, каза лидерът на „Български възход“.

Янев отбеляза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора.

Снимка: БТА

Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство, каза още лидерът на „Български възход“.

Мая Манолова гласува с машина и заявка за 49-ото НС – „Левицата!“ да бъде в опозиция

„Става ясно, че фаворитите в това състезание са готови да се коалират и те вече не го крият. Затова призовавам българските граждани да гласуват за алтернативата. Да не гласуват за тези, които нямат скрупули да ги въведат във война, за застъпниците на народа, за хората, които са показали с биографиите си, че отстояват правата на обикновените хора, че се борят срещу спекулата, картелите, бедността, за мир“, каза Манолова.

„Ние ще бъдем алтернативата, така че гласувайте за алтернативата, която ще пази мира и ще стои до обикновените хора“, призова лидерът на „Левицата“, като прикани всички българи да излязат и да гласуват, за да „изплашат мафията“.

Снимка: БТА

„Гласувах за обединение, за обединението прави силата, за обединение на лявото. Не просто за механично събиране с цел власт, на партийни абревиатури, а обединение около принципи и ценности. Справедливост, солидарност, висок стандарт, прогрес“, каза Манолова.

До момента никой от „Има такъв народ“ не е обяснил пред журналисти своя вот.

Вижте как гласуваха политиците:

- реклама -