С голямо мнозинство швейцарците отхвърлиха гарантирания доход

78% от швейцарците са казали „НЕ“ на въвеждането на гарантиран доход от около 2240 евро. Това съобщава Индипендънт като се позовава на предварителни резултати от вота.

Страната гласува с огромно мнозинство за отхвърляне на предложението за универсален основен доход на стойност 2500 швейцарски франка. Това сочат резултатите към този час от частичното преброяване на гласовете.

Ако предложението беше прието, всеки, законно пребиваващ в Швейцария би получил този доход, без значение дали е работил или не.

Поддръжниците защитаваха тезата, че всеки гражданин, който не е работил, е положил достатъчно труд като домакинска работа и грижи за общността. Те заявиха, че такъв доход ще спомогне, този вид дейност да стане  „по-ценна“.

Инициативен комитет от интелектуалци и общественици  искаше да бъде прието, всеки възрастен да получава до живот тази сума,  а за отглеждане на дете да се изплащат по 625 франка месечно.

Критиците атакуваха идеята, защото според тях няма ясен план, как да се финансира подобно начинание. Това според привържениците е отговорност на швейцарския парламент.

Критиците контрираха още, че такъв тип политика ще доведе до мащабна имиграция, заради съгласието на Швейцария да отвори пазара на труда за чужденци и приеме правилата за свободно движение на хора, заедно с всички 28 държави-членки на ЕС.

- реклама -