медицински хеликоптери Николова

С европари купуваме два медицински хеликоптера – Видео

България ще закупи две хеликоптерни линейки с 20 млн. лева.

Това съобщи в парламента заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“.

С европейските средства ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура в страната и последващ ремонт на машините.

До месец ще стартира конкурсната процедура за доставчик на машините. На този етап министерството не си е поставило крайни срокове по проекта.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни, че на базата на неговия опит доставката на хеликоптери отнема поне година и половина.

„Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче страшно много работа в много аспекти, включително и организационни“.

Нешев заяви, че е в готовност да помага на държавата по пилотния проект. „Трябва да се обединят всички усилия, на всички експерти в страната, които могат да дадат съвети по този проект“.

„С колегите от Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно да изпълним максимално бързо проекта, който предвижда освен доставка на санитарни хеликоптери, и оборудването на нужната наземна инфраструктура за ползването им“, отбеляза Николова.

Тя добави, че при структуриране на проекта ще стане ясно къде ще бъдат базирани хеликоптерите, лицензирането на площадки за кацане, хангари. Предвидено е и обучение на съответните екипи.

Паралелно с това трябва да бъдат подготвени и всички нормативни документи, които изискват регламентите за работата на въздушните линейки.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата. Зам.-министър Николова обърна внимание, че здравното министерство може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

- реклама -