електробус, летище София пътници терминали

С електробус ще превозват пътниците между терминалите на Летище София

Електрически автобус ще превозва пътниците между двата терминала на столичното летище.

Това съобщиха от пресцентъра на Летище София.

Новата придобивка заменя дизеловия транспорт и остава безплатно придвижването за пътуващите. Освен че e екологичен, използването му ще доведе до значително намаляване на разходите за поддръжка.

Електрическият автобус е за 65 пътници, от които 26 седящи. Има 3 сгъваеми седалки и обособено място за закрепване на инвалидни колички. Разполага със спускаща се рампа, подходяща за възрастните и трудно подвижните пътници.

Летище София е първото българско летище, което използва електробус за превоз на пътниците си. То е и единственото в България, сертифицирано по програмата за намаляване на въглеродните емисии Airport Carbon Accreditation на международната организация на летищата ACI EUROPE. От април 2016 г. столичното летище е със сертификат за ниво „Mapping“ („Картографиране“), което показва количеството на въглеродните емисии от дейността му.

В ход е и процедурата по достигане на следващото ниво „Reduction“ („Намаляване“), което е доказателство за трайната ангажираност на летище София в опазването на околната среда, водещо и до намаляване на финансовите разходи, съобщават още от летището.

- реклама -