С бира и пържоли депутатите обявиха комунистическия режим за престъпен

Народното събрание обяви комунистическия режим в България за престъпен, след като прие на първо четене законопроект, изработен от ГЕРБ и Реформаторите. Негови вносители са Методи Андреев от управляващата партия и Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков от блока.

Гласуването бе предхождани от бурни и емоционални дебати.

За бирата и пържолите

Илиян Тодоров от „Атака“ излезе на парламентарната трибуна с бутилка бира от популярна марка чийто символ е петолъчка. „Ние продукти ли ще забраняваме“, изуми се той поставяйки шишето пред депутатите. Той обаче веднага бе смъмрен от ръководството за „нерегламентирано продуктово позициониране“.

08843

Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък си спомни, как навремето за да постигнеш кариерно развитие, задължително трябвало да си член на БКП. Навремето когато искал да кандидатства в Медицинския университет висш партиен деец му казал: „Ако искате да има пържола между две филийки хляб, трябва да станете член на партията.“

Той смята, че комунизма трябва да бъде обявен за престъпление, за да може българският народ да помни и никога да не позволява такова разделение в обществото на хора, които „имат право да живеят, хранят и дишат по –чист въздух и хора от другата маса, които трябвало да работят „като пчелички”.

„Като отговорни политици би трябвало да дадем оценката си, дали правилна или грешна, това ще бъде доказано по-късно в историята, но сме длъжни към децата си дадем истината за това какво е било.”

БСП: Този закон ще опетни Народното събрание

5133502

По време на дебатите Георги Божинов от БСП коментира, че законопроекта ще бъде петно върху този парламент и ще бъде исторически недостоверен. Таско Ерменков също се възмути от опитите комунистическия режим да бъде обявен за престъпен.

„За 27 години не можахте да направите нищо и да се отърсите от вашето собствено минало и сега започнахте да негодувате срещу паметниците.”

Депутатът от ДПС Четин Казак коментира, че депутатите от ГЕРБ и десницата усещали, че губят властта и веднага намирали законопроект, с който да извадят скелетите от гардероба и да противопоставят обществото.

„Престъпленията на режима е трябвало да бъдат наказани, но не приемаме лицемерния подход, който се прилага, винаги когато слизате от властта да се опитвате с подобни законопроекти да ни противопоставяте с БСП или, с която и да е друга политическа сила.“

Какво се забранява?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Народните представители решиха да бъде забранено излагането на публични места на символи, лозунги, фотоси, надписи и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Те могат да бъдат дадени на музея за Музея на социалистическото изкуство.

Според приетите промени всичко, което пресъздава факти от историята на БКП в периода 1944 – 1989 г. може да бъде излагано само в Музея на социалистическото изкуство.
- реклама -