сн. БГНЕС

С 90-годишна пенсионерка стартира масовата ваксинация срещу COVID-19 във Великобритания

Tази сутрин във Великобритания започна масовата ваксинация на населението срещу COVID-19. В рамките на следващите седмици ще бъдат имунизирани около 800 хиляди жители на Острова. А, до края на годината в страната трябва да пристигнат над 4 милиона дози.

Кралството е първата държава в света, която започва да използва ваксините на Pfizer и BionTech.

сн. БГНЕС

Първата инжекция получи Маргарет Кийнън, която другата седмица трябва да навърши 91 години. Тя нарече ваксината „най-хубавия подранил подарък за рождения й ден“. Възрастната дама бе ваксинирана в Университетската болница в Ковънтри, централна Англия от медицинската сестра Мей Парсънс.

Самата процедура бе последвана от силни аплодисменти от присъстващите.

„Чувствам се привилегирована, че съм първата ваксинирана срещу коронавирус. Почти цялата година прекарах сама и изолирана от семейството си. Сега ще мога да прекарам с тях празниците. Съветвам всички, които ще имат достъп до ваксината да не се двоумят и да се имунизират. Ако аз мога да го направя на 90, значи вие със сигурност също можете“, сподели Маргарет.

Началото на изпълнението на програмата е наричано в страната Денят на ваксинацията (V-Day), по аналогия с Деня Ди (D-Day) – деня на десанта в Нормандия.

ЕС и Съединените щати все още не са дали зелена светлина за употреба на тази ваксина, макар вече да са направили масови поръчки от нея. Няколко други страни, сред които Русия и Китай, вече започнаха масово ваксиниране на своето население с ваксини собствено производство.

- реклама -