клиничните пътеки НЗОК Здравната каса лекарства НЗОК болници каса БЛС бюджет надзор Начева лекарства, генерични, пациенти, ограничение мораториум работа възстановена Плочев оставка основание здравен министър

С 490 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът на НЗОК през 2019 г.

С 490 милиона лева се предвижда увеличение на бюджета на Здравната каса за следващата година. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците.

По време на заседанието единодушно е бил приет проектът на бюджета за 2019 г. От тази сума 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък – средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година, уточни Начева. Тези средства ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове, обясни Начева.

Предстои промените, вписани в проекта, които засягат не само здравноосигурителни плащания, а и Фонда за лечение на деца, Изпълнителната агенция „Медицински одит“, Комисията за лечение на българи в чужбина и др., да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народното събрание, допълни тя.

В проекта се предвижда Фондът за лечение на деца да се закрие, а дейността му да премине към НЗОК. В отговор на въпрос дали ще се запази Общественият съвет, Начева не отговори еднозначно, но увери, че прозрачността на работата ще се запази. Работата му ще бъде осигурена чрез трансфер от МЗ към НЗОК в размер на 16 млн. лв.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се слеят в една нова агенция с цел подобряване на контрола – тя ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и др. Директорът на тази агенция ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

В областта на лекарствата ще се постигне договаряне с всяка компания и няма да има недостиг на медикаменти, увери Начева. Тя подчерта, че не се предвижда изписване само на най-евтините медикаменти.

Размерът на здравната вноска категорично се запазва, каза още Начева.

- реклама -