С 20% поскъпнаха санираните жилища в Благоевград

С около 20 процента са се повишили цените на апартаментите в санираните блокове на Благоевград. Това каза за Flashnews Боряна Дерменджиева, брокер на недвижими имоти в „Имотинвест“.

Поскъпване на жилищата има и в сградите, където санирането предстои. Дори в офертите за продажба собствениците обявяват този предстоящ момент.

sanirane-3
д-р Атанас Камбитов- кмет на Благоевград

За 2017 година община Благоевград ще заложи на подобряване на градската среда в районите, където санирането е приключило

Ще бъдат заделени повече средства за озеленяване и ремонт на улици и площадки в между блоковите пространства, съобщи кметът д-р Атанас Камбитов. Той обясни, че благоевградчани не са се поддали на разпространените манипулации, че със санирането апартаментите им ще бъдат отнети или че данък сгради ще се увеличи.

sanirane

Експертите в общината са направили разчет, който показва, че дори да има повишаване на налога той ще е символичен. Д-р Камбитов даде следният пример – за апартамент от 80 кв. м. на годишна база увеличението ще е 1,72 лв. Това е нищожно в сравнение с ползите за собствениците, тъй като за санирането на един апартамент държавата дава около 10 хиляди лева. Такава сума трудно може да се задели от едно домакинство, а при ремонта освен топлоизолация се поставя и нова дограма, всички тръби се подменят, прави се ремонт на покрива и на общите части.

С конструктивно укрепване на панелните блокове пък се удължава животът им с поне 40 години.

 

sanirane-2

Хората, които вече са изкарали една зима в саниран апартамент отчитат и намаление на сметките за отопление с над 35 процента, което е първото нещо отразяващо се на семейните бюджети, категоричен е д-р Атанас Камбитов.

В Благоевград вече са усвоени 90 процента от средствата, които правителството отпуска по програмата за обновяване на панелните блокове. В 60 сгради ремонтите вече са приключили, а в над 70 те са в ход в момента. Това прави около 9000 апартамента, в които живеят повече от 25 хиляди души.

sanirane-1

За 2017 година общината ще кандидатства за саниране на още сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“. Целта е областният град изцяло да се промени и да няма панелни блокове в лошо състояние. В тази връзка ще продължи и усилената работа на общинската администрация при срещите със Съветите на етажна собственост. Там, където собствениците не успяват сами да се справят с попълването на документите, служителите от изнесените работни места ще помагат, категоричен е кметът на Благоевград.

 

- реклама -