кислород, апарати, наем,
Снимката е илюстративна

Рязко се увеличи търсенето на кислородни апарати за лечение у дома

Повишено търсене на кислородни апарати за долекуване на Covid-19 отчитат фирми, даващи ги под наем.

Доктор Гинка Киркова от Covid отделението на Първа градска болница в София, казва че Делта вълната на вируса засяга по-тежко пациентите, предава БНР.

„Много по-голям процент хора има, които изписваме с препоръка да продължат кислородното лечение у дома“, коментира д-р Киркова.

Повече от месец търсенето на кислородни концентратори за долекуване в дома, се е увеличило значително. Това отчита Яна Бухова, която е консултант в магазин за медицински консумативи:

„Търсенето е повече, отколкото има машини. Трудно се намира“.

Често близките на пациенти с Covid-19 имат опасения дали биха се справили с апарата, разказва д-р Киркова. Кислородотерапията е препоръчителна, особено за пациентите, които са прекарали вируса тежко.

„Няма нищо страшно в това болният да бъде на кислород в дома, примерно, за един-два месеца“.

Наемът на машина за кислород в домашни условия струва между 150 и 200 лв. месечно. Задължително преди наемане е филтрите на апарата да се подменят. Това прибавя към сметката на клиента още около 30 лв.

Концентраторите са по-добрияt вариант от кислородната бутилка, защото не изискват зареждане. Използването на апарата зависи от процеса на възстановяване, но понякога той е дълъг.

- реклама -