Istanbul, Turkey - August 27, 2015: People are waiting in the Ataturk Airport Terminal for boarding.

Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT сектора намаляват

Рязък спад в обявите за работа, обявите за IT сектора намаляват. Пазарът на труда е намалял с една трета за един месец – през декември миналата година, показва анализът на най-голямата платформа за трудова заетост. На годишна база най-значителен е на обявите в технологичния сектор.

Обявени за работа през декември

са малко под 28 000 свободни работни места. Общият им брой е намалял 33% или близо 14 000 по-малко в сравнение с ноември.

През последното тримесечие спадът е с 43%, като най-осезаем е през декември. Въпреки това на годишна база броят на обявите все още с 5% по-голям от този през декември 2021 година, съобщи БНР.

Драстичният спад на предлагането

на работа е нетипичен за последния месец на годината, отбелязват анализаторите.

Спадът е във всички сектори като най-голям е в търговията и продажбите, следвани от производството. В сравнение с година назад обаче остава ръстът на обявите във всички сектори.

Междувременно обявите за работа в IT сектора намаляват. През декември се наблюдават малко под 28 000 обяви за работа, като те са намалели с 33% спрямо ноември. Това показва месечният анализ на един от големите кариерни сайтове JobTiger.

През последното тримесечие спадът е

цели 43%, като той е на-осезаем през изминалия  декември.  Въпреки това, на годишна база, броят на обявите е все още с 5% по-голям от този през декември 2021г.

Драстичният спад на предлагането на работа не е нещо нестандартно за последния месец на годината. Коледните и новогодишни празници обикновено са причина за забавяне или преустановяване на работните процеси за 10-15 дни, в това число и процесите на подбор на персонал.

При разглеждане на обявите по сектори,

наблюдаваме спад във всеки един от тях с три и четирицифрени стойности.

Най-много е намалял броят на предложенията в сектор „Търговия и продажби“ – 35% по-малко спрямо ноември.

След него се нареждат секторите „Производство“ ( 36% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (36% спад), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (29% спад), „ИТ“ (21% спад), „Логистика и транспорт“ ( 29% спад),

„Строителство“ (39% спад),

„Здравеопазване и фармация“ (33% спад) „Счетоводство, одит, финанси“ (28% спад) и „Маркетинг и реклама“ (25% спад).

На годишна база наблюденията на JobTiger отчитат положителни резултати.  Отчитаме ръст на обявите във всички сектори.

Единствено изключение е секторът „IT“.

Както по света, така и у нас именно в този сектор продължава да се отчита спад на предложенията за работа. Броят на обявите е с цели 27%по-малко спрямо декември 2021г.

Работа от вкъщи

Подобно на общия брой обяви, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа също са намалели с приблизително 1/3 или по-точно 30%. Те са с около 1400 по-малко от ноември и общият им брой се равнява на около 3400 или 14,3% от всички обяви.

Като разпределение по сектори 66% от този тип предложения са в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (13%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (12%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Предлагане по градове

Във водещите областни градове наблюдаваме същата тенденция – общият брой на обявите в тях е намалял с 33%. Спадът на предложенията във всеки един от тях е както следва: София (-32%), Пловдив (-36%), Варна (-37%), Бургас (-33%), Русе (-31%) и Стара Загора (-26%).

Броят на предложенията като дялово разпределение е:  София (48%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Обяви, подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през ноември е намалял с 33% – около 700 предложения по-малко. Общият брой на този тип обяви  е около 1350, което е 6% дял от всички обяви.

Пазарът на труда през 2022 г.

Сумарно през годината бяха публикувани около 566 000 предложения (в това число и дублиращи се позиции на месечна база), което е с 14% повече от 2021 г.

Въпреки динамиката през последните месеци, всеки един един от секторите отчете ръст на обявите през 2022г.  Той бе най-голям в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+16 700 предложения, 25% ръст), който успя да възстанови нивата на предлагане от периода преди пандемията.

Най-много предложения наблюдавахме през май – над 57 000, отчита кариерния портал. Основен фактор бе подготовката на летния туристически сезон, поради което отчетохме ръст на обявите в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Търговия и продажби“. Съответно най-малко предложения наблюдавахме през м. декември (около 28 000).

След този драстичен (макар и обичаен) спад на предложенията за работа през декември, очакванията ни са, че още в първия месец на новата година ще бъдем свидетели отново на ръст в предлагането.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено