Рязък обрат във времето: Връхлитат ни сняг, дъжд и студ, вижте къде

Рязък обрат във времето: Връхлитат ни сняг, дъжд и студ, вижте къде. След необичайното за сезона затопляне настъпва застудяване, внимавайте за поледици.

Облачно, в равнините и мъгливо време

ще преобладава днес. В отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в Дунавската равнина, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Ще е почти тихо. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 10°.

В планините ще бъде предимно облачно,

сутринта – мъгливо и на отделни места ще превали слаб сняг. След обяд ще има временни разкъсвания на облачността. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра – около 0°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно, сутринта – мъгливо, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 10° и 13°, колкото е температурата на морската вода.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

До края на седмицата температурите ще бъдат по-високи от обичайните за първата половина на декември. Ще преобладава облачно, а до събота в равнините – и мъгливо време. В западната част от Горнотракийската низина и по поречието на Дунав мъглата ще е трайна и на места ще преръмява.

Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони, а в петък на повече места в страната. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, а максималните – между 9° и 14°. През почивните дни с усилване на южния вятър, особено в Източна България и в Предбалкана,

дневните температури ще се повишат

и на места там ще достигат 16°-18°. Ще се повишат и минималните температури – в неделя в много райони ще бъдат над 10°. В събота в западната половина от страната се повишава вероятността за валежи от дъжд.

В неделя и понеделник през страната ще премине средиземноморски циклон и свързаният с него студен атмосферен фронт. В неделя на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи, значителни в Рило-Родопската област, където са възможни и гръмотевици.

В началото на следващата седмица ще

настъпи рязка променя на времето.

В понеделник със северозападен вятър ще започне да нахлува студен въздух; в западната половина от страната температурите ще се понижат значително, докато в Източна България ще продължи да духа силен южен вятър и там ще е все още топло, с максимални температури над 15°.

Със застудяването дъждът в Предбалкана

и по високите полета ще премине в сняг. По линията на преминаващия атмосферен фронт са възможни и поледици. Вечерта в понеделник и през нощта срещу вторник студеният въздух ще обхване и Източна България и там температурите ще се понижават. Във вторник ще е ветровито и предимно облачно,

на много места, главно в източната половина

от страната с валежи: предимно от сняг, в югоизточните райони – от дъжд и сняг. В Североизточна България има повишена вероятност за виелици и навявания. В Западна България валежите ще спрат.

- реклама -