5 цента
Източник: StacksBowers Galleries

Рядка монета от 5 цента беше продадена за 4,56 млн. долара в САЩ

Рядка американска монета от 5 цента, която е сечена през 1913 г., бе продадена на търг във Филаделфия за 4,56 млн. долара, съобщава аукционната къща Stack’s Bowers.

„Това бяха истински значими търгове, които заслужават своето място в историята“, отбелязва президентът на аукционната къща, уточнявайки, че собственикът не желае името му да бъде разкрито. „Новият собственик на 5 центовата монета сега притежава една от най-редките и ценни монети в САЩ, един от трите екземпляра, намиращи се в частни колекции“, пояснил той.

Монетата е известна с името на американския нумизмат и колекционер Луи Елиасбърг (1896-1976), закупил я през 1948 г. На предната страна на монетата /аверс/ е изобразен профила на римската богиня на свободата Либертас. Статуята на тази богиня, която се издига в Ню Йорк, е известна в цял свят като „Статуята на свободата“.

Източник: StacksBowers Galleries

Известно е, че Монетният двор във Филаделфия е отсякъл само пет такива монети, преди да започне сеченето на нова серия, но с глава на бизон върху аверса. Две от четирите монети не се продават: едната е подарена на института „Смитсониън“ през 1970 г., а втората – на Американската нумизматична асоциация през 1980 г.

- реклама -