инвазивна процедура родилка

Рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното дете

Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе. Тя бе направена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София от смесен екип, включващ доц. Васил Велчев (Клиника по кардиология) и д-р Красимира Жекова (Клиника по акушерство и гинекология.

инвазивна процедура родилка

История на заболяването

Весела И., от София е приета в Родилно отделение на болницата бременна в девети месец с тежък белодробен тромбоемболизъм. Налагат се спешни изследвания и реанимационни действия.

инвазивна процедура родилка

Още в самото начало, лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само живота на майката, но и на още нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

Инвазивна кардиология

След стабилизиране състоянието на пациентката и при непрекъснат мониторинг на състоянието на плода бе направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност допълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог – доц. Велчев, поради притискане на кръвоносните съдове от бременната матка. Самият той сподели, че в солидната му лекарска практика, това му е първи подобен случай.

инвазивна процедура родилка

Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето.

Три дни по-късно на бял свят се появи напълно здравият Пресиян.

В момента и майката, и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват успешно.

- реклама -