Ружа Любенова за FN: Десетки българи са блокирани в Берлин след отменен полет на „Райън еър”

200 пътници, от които половината българи, останаха блокирани вчера на берлинското летище Шьонефелд след отменен полет на авиокомпанията „Райън еър”. Пътуващите е трябвало да излетят в 15:20 в неделя, но след дълъг престой в самолета са били свалени в чакалнята. След това са им направени неприемливи предложения за придвижване. Част от пътниците са останали в хотел на летището, като изчакват следващи полети. За стреса, който е преживяла, пред Flashnews говори Ружа Любенова.

Г-жо Любенова, какво се случи?

Самолетът трябваше да излети в 15:20 часа в неделя. Качихме се по разписание – 200 човека, сред които имаше и много малки деца. Около два часа ни държаха в самолета, където беше изключително задушно. След това ни свалиха и ни върнаха в чакалнята. Това беше два часа мъчение. Обясниха ни, че има буря и ще се забавим заради нея. Ще тръгнем след два часа. Но времето се проясни, а промяна за нас нямаше. Оказа се, че полетът е анулиран.

Как реагирахте вие?

Всеки започна да търси начин за спасение. Едно семейство с 5-годишно момиченце не презавери билета, а директно си купи нов – през Лайпциг до Бургас. Но повечето хора нямаме тази възможност. Предложиха ни начини за придвижване, които не ни устройват. Останаха по-възрастни хора, които имат затруднения с езика с финансите. Пред двете служителки на гишето се наредиха повече от 200 души. Аз останах накрая и на мене ми предложиха да пътувам през Мадрид и там след 7 часа чакане да отпътувам за София. Аз избрах да остана и да пътувам утре /във вторник/. Има хора, които ще пътуват други ден.

Къде прекарахте нощта?

В хотел до летището. Но сметката се поема за една нощ. Сега ще се свържа с близък човек в Берлин, при който да изкарам довечера и да се прибера утре. Стресът, който преживях, е много голям. В момента ми е толкова тъжно и светът ми е толкова крив, че няма накъде повече.

- реклама -