Руското следствие образува дело срещу съдиите от МНС, издали заповедта за арест на Путин

Руското следствие образува дело срещу съдиите от МНС, издали заповедта за арест на Путин. Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и

съдиите от Международния наказателен съд

(МНС), които миналия петък издадоха заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинения във военни престъпления, предадоха световните агенции.

Делото е образувано срещу прокурора на МНС Карим Ахмад Хан, съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес.

Комитетът, който отговаря за разследването

на сериозни престъпления в Русия, заяви, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност и припомни, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни, съобщи Интерфакс.

По думите на Следствения комитет

„в действията на прокурора от МНС се съдържат признаци на престъпления“ съгласно конкретни членове на руския наказателен кодекс. Като например съзнателно обвиняване в престъпление на невинно лице. А също така и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита,

с цел усложняване на международните отношения.

„Действията на съдиите от Международния наказателен съд съдържат признаци на престъпления по част 2 на член 301, част 1 на член 30, част 2 на член 360 от Наказателния кодекс на Руската федерация – умишлено незаконно задържане,

както и като подготовка за нападение

срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения“, се казва в съобщение на пресслужбата на СК ФР.

Междувременно, прессекретарят на руския

държавен глава, Дмитрий Песков, заяви, че Кремъл се отнася спокойно към издаването на заповедта за ареста му.

„Приемаме това спокойно.

Внимателно записваме всичко. Продължаваме да работим. Президентът продължава да работи“, каза Песков пред репортери, отговаряйки на въпрос как президентът реагира на решението на МНС.

„Виждаме толкова много открити враждебни

прояви срещу нашата страна и нашия президент по света… Ние записваме това, но ако всяка от тези враждебни прояви се вземе присърце, нищо добро няма да излезе от това“, добави той.

Стъпката, предприета днес от руския Следствен комитет, е символичен жест на противопоставяне в отговор на издадената миналия петък от

МНС заповед за ареста на Путин,

в която той и неговият комисар по въпросите на децата са обвинени във военното престъпление „депортиране на деца от Украйна в Русия“, посочва Ройтерс. Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но юридическо невалидно, тъй като Русия не е страна по договора за създаване на МНС.

- реклама -