СВР
сн. БГНЕС

Руското разузнаване упрекна България, че е епицентър на антируска кампания на Балканите

Спецслужбите на САЩ са стартирали кампания в Източна Европа срещу добросъседските отношения с Русия, като България е неин епицентър. Това съобщи пред ТАСС началникът на пресслужбата на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Иванов.

„Според получената информация, спецслужбите на САЩ са започнали мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизира агентура и неправителствени организации, финансирани от американските официални ведомства“, каза той.

„Епицентър на тази кампания на Балканите е станала България, където редовно се инсценират „шпионски“ скандали с последващо необосновано експулсиране на руски дипломати“, подчерта той.

Агенцията припомня историята за разговорите между директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин с шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум на 10 февруари, чиято основна тема според политици и служби в България е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков.

От СВР подчертават, че „особена активност в това проявява заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов”.

„В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази „сензационна” информация е представител на българските специални служби в една от държавите в региона, контролиран и „насърчаван“ от американците, които насочват работата му срещу руските интереси“, се казва в съобщението на службата.

„Фалшифицирането на информация за съдържанието на срещата между шейх Мохамед и Наришкин също имаше за цел да усложни междудържавните отношения и сътрудничеството между специалните служби на ОАЕ и Русия“, допълниха от Службата за външно разузнаване.

- реклама -