оставка

Руското правителство подаде оставка

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев подаде оставка на ръководеното от него правителство. Това бе обявено след посланието на президента Владимир Путин пред Федералното събрание по-рано днес.

Държавният глава благодари за работата на правителството.

сн. БГНЕС

Руският лидер обяви намерението си да въведе длъжност заместник-председател на Съвета за сигурност и да предложи Дмитрий Медведев за този пост

В посланието си днес, Путин говори за необходимостта от обновяване и промяна на властта като важно условие за „еволюция на обществото и стабилното развитие“.

„Считам за необходимо да се консолидират принципите на единна система на публична власт в Конституцията и да се изгради ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи“, каза руския президент.

В същото време президентът отбеляза, че реалните правомощия и възможности на местното самоуправление „трябва да се разширяват и укрепват“.

Путин предложи провеждането на референдум за целия пакет от изменения в конституцията.

„Когато тези промени бъдат приети след обсъждане, те ще направят значителни промени не само в Конституцията, но и в баланса на изпълнителната и законодателната власт. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, сме длъжни да предоставим от наша страна на президента възможността да взема всички необходими решения”, обясни решението за оставка Медведев.

Президентът на Русия предложи на Държавната дума да се повери правото да одобри кандидатурата на премиера и на цялото правителство, отбелязвайки, че президентът няма да има право да ги отхвърли.

В същото време Путин отбеляза, че Русия трябва да остане президентска република – президентът трябва да запази правото си да отстранява премиера и министрите.

 

- реклама -