Навални

Руското посолство в София: Няма да търпим намеса във вътрешните ни работи от трети страни

Руското посолство в София съобщи, че няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни.

Изявлението е по повод протестите срещу преследването на руския опозиционен лидер Алексей Навални „в българското информационно пространство“.

В специално изявление на дипломатическата мисия се казва следното:

„Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А.Навални на ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното.

Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство. Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда. Смятаме, че най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг».

- реклама -