Руското министерство на отбраната: Съмняваме се в „поредната смърт“ на Багдади

Поредното изявление за ликвидиране на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал Багдади няма да окаже влияние върху обстановката в Сирия. Това заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

От момента на окончателния разгром на ИД от армията на сирийското правителство с подкрепата на руските военновъздушнни сили в началото на 2018 г. поредната „смърт“ на Багдади няма абсолютно никакво оперативно значение за обстановката в Сирия или за действията на останалите терористи в Идлиб, каза Конашенков пред журналисти, предаде БТА.

По думите му руското министерство на отбраната не разполага с достоверна информация за ликвидирането на Багдади и се съмнява в реалността на тази операция.

Според говорителя увеличаването на броя на хората, които заявяват, че са участвали в ликвидирането на лидера на ИД и разпространяват противоречиви подробности за операцията, буди съмнения в истинността и успеха й.

Руското министерство на отбраната през последните дни не е засякло удари от американските ВВС или водената от САЩ коалиция в зоната на деескалация Идлиб, заяви Конашенков.

Той допълни, че руските власти не разполагат и с информация за оказване на съдействие за прелитане на американски самолети в зоната при въпросната операция.

- реклама -