криза Азовско море украински руски кораби Украйна Русия Керченски проток

Руско-украинският морски шахмат: Кризата в Азовско море наля масло в огъня на деликатните отношения

Задържането на три украински военноморски кораба от Русия във водите близо до анексирания от Москва Крим поражда опасения от военна ескалация и доведе до планиране на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Заседанието е поискано от руската страна.

Защото Русия счита за свои териториалните води района и обвинява украинския флот в опит за незаконно преминаване.

Мястото на действието е точно до гордостта на Путин – Кримсикят мост, издигнат над Керченския проток, свързващ Черно море с Азовско.

 

Аргументът, че двете страни ползват съвместно Азовско море остана да виси без отговор.

Руснаците обявиха, че украинските кораби са навлезли незаконно, украинците твърдят, че са уведомили руските власти за движението на корабите си.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСС) трите кораба на украинските военноморски сили, нарушили вчера сутринта руската държавна граница, а именно корабите „Бердянск“, „Никопол“ и „Яни Капу“,  са осъществили пореден опит за незаконни действия в пределите на териториалните води на Руската федерация. Кораби и катери на пограничните служби на ФСС и на Черноморския флот са поискали от украинските кораби незабавно да спрат, но те не са реагирали на исканията и според данните на ФСС са извършили „опасно маневриране“.

С цел спиране на украинските кораби е било използвано оръжие и те са били задържани в руски териториални води, подчертава ТАСС. От руските власти е образувано наказателно производство за незаконно преминаване през държавната граница на Русия.

Трите украински военни кораби, задържани от Русия в Керченския проток, се намират в пристанището Керч, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец.
В близост до плавателните съдове могат да бъдат забелязани хора във военни униформи. По самите кораби няма видими щети, твърди очевидецът.

Пълна бойна готовност!

Това накара  Петро Порошенко да обяви пълна бойна готовност за 60 дни. Като при това украинският президент дипломатично заяви, че това не означава, че ще бъдат предприети военни действия.

Руснаците временно блокираха движението на кораби през протока.

Европейският съюз и НАТО призоваха двете страни за сдържаност и намаляване на напрежението.

Руски политици обвиниха Украйна, че действала по принуда от своите западни съюзници и умишлено се опитвала да ескалира конфликта.

Кримският лидер Сергей Аксьонов пише във Фейсбук, че „е сигурен, че западните господари на режима в Киев стоят зад този провокационен акт“.

Пьотър Толстой, заместник-председател на руския парламент, предупреди във Фейсбук, че „украинските власти, които са кукли на конци, … рискуват да разгърнат голям военен конфликт“.

„Едно е ясно: Русия няма да допусне военни провокации в териториалните си води“.

А някои дори заподозряха, че инцидентът е провокиран от желанието на Петро Порошенко да отложи или дори да отмени изборите за президент на Украйна.

„Първото, което идва на ум е връзката на тази акция с предстоящите президентски избори в Украйна. Ситуацията за Порошенко е непечеливша, така че е напълно възможно той да използва въвеждането на военно положение за отмяна или отлагане на изборите“, заяви шефът на Комитета по външната политика в Държавната дума Леонид Слуцкий.

Контролът върху Мариупол

Мариупол е близо до района на източна Украйна, контролиран от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Градът е важен най-вече заради пристанището, от което потеглят товарите на тежката металургия и изкопаемите, добивани в района. Така че, кой контролира пристанището е от голямо значение.

Конфликтът от 2014 г. досега доведе до смъртта на поне 10 000 души.

Засега основните съюзници на Украйна – САЩ мълчат.

Много е вероятно кризата да се окаже буря в чаша вода. Но е сигурно, че ситуацията ще бъде използвана за нова порция нападки между двете страни, а нищо чудно Русия да се окаже отново в центъра на дипломатическа атака, водеща след себе си нови санкции. Как ще отговори Кремъл – предстои да видим.

Автор: Паолина Тотева

 

- реклама -