Руско-френските отношения обтегнати заради феновете на Евро 2016

Френският посланик в Москва Жан-Морис Рипер е бил извикан в Министерството на външните работи на Русия, където му е била връчена протестна нота по повод задържането на руските фенове по пътя от Марсилия към Лил. Това се казва в официално изявление на дипломатическото ведомство, цитирано от ТАСС

„Поставихме на вниманието на френския дипломат дискриминационния и неизбирателен характер на предприетите мерки по отношение на руските граждани. Нагнетяването на антируски настроения около участието на националния отбор на Руската федерация на Евро2016 може да повлияе на атмосферата на руско-френските отношения“ , се казва в изявлението.

По-рано днес, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отправи послание към френския си колега Жан-Марк Еро с искане да не се повтарят нарушенията, допуснати при задържането на автобуса с руските фенове.

„Това е абсолютно неприемлив инцидент, когато автобус с повече от 40 руски запалянковци е спрян, от тях е поискано да излезат от автобуса за проверка на документите. Френските власти са били длъжни в този момент , когато е извършен ареста, да информират нашето посолство и генералното консулство в Марсилия, което не е било направено“, казва Лавров и обрърна внимание, че дипломатите в посолството са научили за инцидента от социалните мрежи.
Лавров
Лавров определи поведението на някои руски запалянковци като недопустимо. Но едновремено с това беше категоричен, че се правят опити да се игнорира подобно поведение у фенове от други държави, като тъпкането на руското знаме, ругателства по адрес на правителството и водещи руски спортисти. Според него неглижирането на тези провокатори, които се опитват да създадат кризисна ситуация също е недупостимо.
- реклама -