Руският посланик: Отношенията ни с България не са с развит потенциал

Новият руски посланик в България Н.Пр. Анатолий Макаров смята, че потенциалът на отношенията между България и Русия до голяма степен не е реализиран. Той заяви това в интервю за ТАСС.

„В момента на нас не ни се отдава напълно да реализираме съществуващия потенциал на руско-българските отношения. Сериозни резерви има в почти всички сфери – в търговията, енергетиката, инвестициите, туризма и други области“, отбеляза той.

Русия като основен търговски партньор

Анатолий Макаров отбеляза, че голямо значение се придава на развитието на икономическите отношения. Русия е едни от основните търговски партньори на България, заемайки първо място по износ и трето – след Германия и Италия – по стокообмен.

„Според руската статистика, през януари-юли 2016 г. обемът на взаимния стокооборот се е увеличил с 15% до 1,43 милиарда долара: руският износ е нараснал с 19% до 1,17 милиарда долара, вносът се е съкратил с 3% до 260 милиона. Въпреки че наложените от Брюксел санкции спрямо Русия пречат на пълноценното развитие на двустранните отношения, и в днешните условия имаме значително поле за съвместна работа“

Приоритет остава и енергийния диалог

„Внимателно следим развитието на българската инициатива за изграждането на газоразпределителен център „Балкан“ в района на Варна. Нашата позиция не е променена: след като получим подробен технически и икономически анализ, а също така и при наличието на твърди гаранции от Еврокомисията и София ние сме готови да разгледаме възможността за по-конкретно обсъждане на тази инициатива“

Анатолий Макаров отбеляза и положителната динамика на туристическия обмен. Ако през 2015 г. е бил регистриран 26% спад на посещенията на турски туристи, то за януари-август тази година броят на руските туристи е нараснал с 16% до 500 000 души.

„Българските власти предприеха сериозни усилия за възстановяването на туристическия поток от Русия. Интересът на нашите сънародници към България е абсолютно закономерен, защото тази страна се слави със слънчевото си време, вкусната кухня, уникалните забележителности и разнообразни възможности за отдих“, заяви руският посланик у нас.

Макаров бе назначен за посланик у нас с указ на руския президент Владимир Путин от 17 август. Преди това той е заемал поста директор на департамента за работа със сънародниците в руското министерство на външните работи.

- реклама -