Руският поет Евгени Евтушенко почина в САЩ на 85-годишна възраст

Руският поет Евгени Евтушенко почина в САЩ на 85-годишна възраст

Това съобщи ТАСС, като се позовава на неговия приятел Михаил Моргулис.

Съгласно последната воля на поета, той ще бъде погребан в Переделкино край Москва.

Моргулис споделя, че Евтушенко до последния си миг е бил в съзнание. Всичко разбирал, реагирал и бил наясно колко се вълнували хората около него. Причината за смъртта му е спиране на сърцето.

Поетът е хоспитализиран на 12 март, а съпругата му била през цялото време до него. С Евтушенко успели да се сбогуват и двамата му синове – Дмитрий и Евгений.

На 18 юли поетът трябваше да навърши 85 години. Той планирал да пътува в Русия, Беларус и Казахстан.

Първото си стихотворение Евгени Евтушенко публикува през 1949 година. Три години по-късно излезе и първата му стихосбирка. Тогава той стана най-младият член на съветския Съюз на писателите – неоспоримо признание за таланта му.

През 60-те години той бе един от изявените поети, участвали в поетичните вечери в Политехническия музей, които бяха един от символите на „топенето на снеговете“ след сталинската епоха.

В САЩ той преподаваше в Университета Тулса, Оклахома.

Евгений Евтушенко бе част от плеядата поети и бардове като Роберт Рождественски, Андрей Вознесенски, Бела Ахмадулина, Булат Окуджава и Владимир Высоцкий, които са емблематични за руската култура и духовност

Разностранен талант, той имаше участие в киното като актьор и режисьор, бе и автор на стихове за рок опера

Ден преди кончината той сподели своята мечта: възстановяване на мира и дружбата между Русия и САЩ, разкри още Михаил Моргулис, който е пометен консул на Беларус в Америка и ръководител на фонда „Духовната дипломация“. „С Женя често разговаряхме последните дни и вчера, ден преди да си отиде от тоя свят, той ми каза: „Миша, умирам, знам това“. Тогава го попитах иска ли да предаде нещо на хората, да оставиш някакво послание. Той се замисли, а след това доста емоционално каза: „Много бих искал да има мир между Русия и Америка, да се възстанови дружбата и всеки човек в тези страни да се чувства щастлив. А всичко останало съм казал на хората в стиховете си“.

Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий изразиха съболезнованията си за загубата на Евгений Евтушенко, редица руски политици и дейци на културата сториха същото и подчертаха незаменимата роля на поета.

В Италия редица литературоведи също реагираха на тъжната вест. Така например Агостино Банято, главен редактор на списание „Албатрос“ окачестви кончината на Евтушенко като „голяма загуба не само за руската, но и за цялата европейска култура“. Евтушенко бе носител на две италиански литературни награди на името на Джовани Бокачо и Гринцани Каву.

Евгени Евтушенко е посещавал България неведнъж, той беше популярен в нашие литературни и интелектуални среди и имаше немалко приятели сред тях.

- реклама -