Руският патриарх Кирил участва в литургия в Тирана

Руският патриарх Кирил и предстоятелят на Албанската православна църква архиепископ Янулатос Анастасий извършиха литургия в храма „Въскресение Христово“ в столицата Тирана.

„Тази моя визита открива нова страница в приятелските отношения между двете ни църкви“, каза патриарх Кирил. Той обърна специално внимание на преследванията на свещеници по време на комунистическия режим в Албания при управлението на Енвер Ходжа.

Визитата на руския патриарх Кирил в Албания ще продължи до 30 април, това е първото посещение на руски патриарх в тази страна. Той е поканен лично от архиепископ Анастасий. Двете църкви поддържат добри взаимоотношения в продължение на много десетилетия, за което способства и сходния опит на гоненията срещу вярата през XX век. Днес двете църкви се придържат към общи позиции спрямо предизвикателствата на съвременността“, заяви говорителят на патриарха свещеник Александър Волков.

Патриарх Кирил ще посети Православната богословска академия в Дуръс, което е главното църковно учебно заведение в страната. Утре той ще бъде приет от президента Илир Мета и премиера Еди Рама.

Преди посещението си патриарх Кирил отбеляза, че албанската църква се намира в период на възраждане след пълната забрана на религията и гоненията на вярващите при диктатурата на Енвер Ходжа. През последните 25 години в страната са реставрирани 160 църкви, около 650 манастири, построен е храмът „Въскресение Христово“ и други храмове. Според статистика 22% от населението изповядват православието, а над 56% са мюсюлмани.

- реклама -